Evcil Bukalemun
Sayfa Özeti
Evcil hayvanlar arasında değişik türden hayvanları görmek de mümkündür. Bunlardan biri de bukalemundur.
Yaklaşık olarak 180 türü bulunan bukalemunların çok az bir kısmı evde beslenmeye uygun karaktere sahiptirler. Bukalemunlar, daha çok özel yaşam alanlarını tercih ettikleri, yapılarının evde beslenmeye uygun olmamasından dolayı doğa hayatını daha çok severler. Ancak dediğim gibi çok az da olsa evde beslenebilen bukalemunlar da vardır. tabi diğer hayvanlara göre farklı fıtrata sahip oldukları için beslemeye karar vermeden haklarında bilgi edinmek daha doğru olacaktır.
Evde beslenebilen bukalemunlar
Halı Bukalemun
Evde beslenebilen bukalemun türlerinden biri Halı bukalemun türüdür. Bir diğer adıyla “carpet bukalemun” olarak da bilinen bu hayvanların kökeni Madagaskar’dır. Diğer bukalemunlara göre daha küçük boylarda görünen bu hayvanlar, maksimum 23 cm. boylarına kadar ulaşabilirler. Ömürleri ortalama 2-3 sene kadar olan Halı bukalemun, gündüzleri sıcaklığın 30 derece ve nem oranının yüzde 65 olduğu ortamlarda yaşayabilirler.
Panter Bukalemun
Evcil bukalemunlar arasında en çok tercih edilen tür, panter bukalemun türüdür. Bunlar, carpet türüne göre biraz daha uzun yaşarlar. Ortalama ömürleri 5-6 yıl olan hayvanların boyu 50 cm’ye kadar ulaşabilir. Gündüzleri sıcaklığın 26 derece, ne oranının ise yüzde 70 olduğu yerlerde rahat bir hayat sürdürebilirler. Diğer bukalemun türlerine göre insanlarla ilişkileri daha iyidir.
Peçeli Bukalemun
İlk defa bukalemun beslemeye karar verenler için iyi bir tercih olabilecek peçeli bukalemun, Suudi Arabistan ve Yemen taraflarında görülen hayvanlardır. Doğada, bitkilerin yanında böceklerle beslenen bu tür, 50 cm. boyuna kadar ulaşabilen ve ortalama ömürleri 6 yıla kadar gidebilen hayvanlardır. Gündüz sıcaklığının 26 derece nem oranının ise yüzde 76 olduğu alanlarda rahatlıkla yaşarlar.
Fischer Bukalemunu
Daha önce bukalemun besleyenler için ideal bir tür olan Fischer bukalemunu, Kenya ve Tanzanya kökenli hayvandır. Ömürleri ortalama 3-4 yıl kadar olan bu türler, sıcaklığın 30 derece ve nem oranının yüzde 75-85 olduğu ortamlarda daha rahat hayat sürdürürler.
Örtü Enseli Bukalemun
Evcil hayvan olarak beslenebilen bir diğer tür bukalemun da örtü desenli bukalemun türüdür. Bir diğer adıyla “Flap-necked bukalemun” olarak da bilinen bu bukalemunlar, 2-3 sene kadar yaşayabilirler. 30-35 cm. boyuna kadar uzayabilen bu türler, Afrika’nın güney ve kuzey kesimlerinde görülmektedir. Gündüz sıcaklığın 30 derece, nem oranının yüzde 75 olduğu yerlerde rahat yaşarlar.
Jackson Bukalemunu
Doğu Afrika kökenli olan Jackson bukalemunu, pehsop mağazalarında en çok bulunan türlerdendir. Ortalama ömürleri 8 yıl kadar olan bu türler, sıcaklığın 24-26 santigrat, nem oranının yüzde 75 olduğu yerlerde kolaylıkla yaşarlar. 30-35 cm. boylarına kadar ulaşabilen bu hayvanlar da evcil bukalemun olarak beslenebilirler.
Meller Bukalemunu
Bukalemunlar arasında evcil olarak tercih edilen bir diğer tür de Doğu Afrika kökenli olan Meller Bukalemundur. Bu hayvanların ortalama boyu 60 cm’dir. Sıcaklığın 26 santigrat ve nem oranının yüzde 70 olduğu yerlerde kolaylıkla hayat sürdürürler. Ortalama ömürleri 12 seneye kadar ulaşabilmektedir.