Kedi

Kedilerde Tırnak Kesimi: Kedilerin Tırnağı Nasıl Kesilir?

Kediler genel olarak tırnak kesilmesi işleminden hoşlanmamaktadır. Bu nedenle tırnak kesme seansları genelde kedi sahipleri açısından oldukça büyük bir problem olmaktadır. Genelde kediler tırnak makasını gördükleri anda ortadan kaybolmaktadır. Kedi sahipleri de kedilerini battaniyeye sararak veya farklı yöntemlerle sabit tutmaya çalışmaktadır. Bu durum göz korkutucu görünebilir ancak telaş etmeyin. Bu yazımızda sizlerle nasıl en rahat şekilde kedinizin tırnaklarınızı kesebilirsiniz, tırnak keserken nelere dikkat etmelisiniz gibi konulardan bahsedeceğiz. Kolay bir tırnak kesme işlemi için aşağıdaki tavsiyelere uyabilirsiniz.

Kedilerin Tırnakları Nasıl Kesilir?

kedi tırnağı nasıl kesilir

Patili dostlarımız, tırnak kesilme işleminden oldukça fazla rahatsızlık duyuyorlar. Bu durumda daha hızlı ve kolay bir işlem gerçekleştirmeniz için adım adım ne yapmanız gerektiğinizden bahsedeceğim.


1. Adım: Kedinizin Psikolojisini Hazırlayın

Normal şartlar altında kediniz yavruyken tırnak makasıyla tanışmış olması gerekir. Kedinizi bu duruma alıştırmak için psikolojik olarak sakin, rahat ve hatta uykulu bir anını seçin. Daha sonra sessiz boş bir odada kedinizi kucağınıza alarak sakinleştirmeye çalışın. Bu sırada odanın içerisinde kedinizin dikkatini dağıtacak herhangi bir eşya ve hayvan olmamasına dikkat edin.

Kedi psikolojisi hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Stres Yaratacak Durumlar Nelerdir?


2. Adım: Patilerine masaj yapın

Kedinizin patilerini nazikçe tutun ve 2-3 saniyelik masajlar yapın. Bu sırada kediniz patilerini çekmek isterse ona karşı koymayın. Daha sonra patisi sabit durduğunda tekrardan bu hareketi yapın ve çok baskı uygulamadan patisine hafifçe bastırın. Bu hareket sonucunda tırnaklarının ortaya çıkmasını sağlamış olursunuz. Hafifçe bastırdığınız zaman kediniz herhangi bir tepki vermediyse ona ödül maması verin. Bu işlemi iki günde bir her bir patiye uygularsanız kediniz bu duruma ayak uyduracaktır.

İlginizi Çekebilir: 5 Adımda Sağlıklı Kedi Bakım Önerileri


3. Adım: Tırnak Makasını Tanıtın

Kediniz kucağınızda uslu uslu otururken bir yandan patilerine masaj yaparak tırnaklarını çıkartmasını sağlayın. Bu sırada tırnak makasına alışması için bir adet çiğ çubuk makarna bulundurun. Kedinizin patilerine hafifçe baskı yapıp tırnaklarını çıkartmasını sağladıktan sonra tırnak makasıyla makarnayı kesin. Böylece kediniz makasın sesine aşina olacaktır. Bu işlem sonucunda kedinizi ödül mamasıyla ödüllendirin. Ayrıca tırnak makasına karşı ön yargısı olmaması için en başta tırnak makasının üzerine ödül maması koyabilirsiniz.

Kedilere özel ödül mamalarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.


4. Adım: Tırnak Etlerine Dikkat Edin

Asla kedinizin tırnak etlerini kesmeyin ve bu duruma özen gösterin. Tırnağın sadece beyaz kısmını kesmeniz gerekmektedir. Kedinin tırnağının hemen bitiminde bulunan pembe alanda damarlar ve sinirler bulunmaktadır. Burayı kestiğiniz zaman kedinizde kanama meydana gelecektir. Eğer yanlışlıkla kedinizin etini kestiyseniz stiptik pudra kullanarak kanamayı durdurun. Tırnak kesimi sırasında yanınızda bu pudradan bulunması büyük avantaj olacaktır.

İlginizi Çekebilir: 6 Adımda Kedi Bakımı: Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler


5.Adım: Tırnakları Kesin

Kediniz sakin bir halde kucağınızdayken patisine masaj uygulayarak tırnaklarının çıkmasını sağlayın. Kesme işlemine başlamadan önce tam olarak ne kadar kesmeniz gerektiğini belirleyin ve tırnak köküne dikkat edin. İlk olarak bir tırnağın ucunu kesin ve hemen ardından ödül maması verin. Eğer kediniz rahatsız olmadıysa aynen devam edin. Ancak kediniz rahatsız olduysa tek seferde ikiden fazla tırnak kesmeyin. Unutmayın ki ilk tırnak kesme işlemlerinizde tek seferde en fazla bir patiyle yetinmeniz gerekecek

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır? [Detaylı Anlatım✅]


Kedilerin Tırnaklarını Keserken Dikkat Edilmesi Gereken 4 Şey 

  1. Eğer kediniz agresif bir haldeyse tırnaklarını kesmeye kalkmayın.
  2. Tırnaklarını kestirmek istemiyorsa ona ceza vermeyin ve bağırmayın.
  3. Tırnak keserken acele etmeyin ve tırnak köküne çok dikkat edin.
  4. Tek seferde bütün tırnaklarını kesmeyi denemeyin.

Kedilerde Tırnak Kesimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kedilerin Tırnağı Nasıl Kesilir?

Kedilerin tırnağını bir makasla hafif bir şekilde kesmeli ve bu işlem süresince etini kesmemeye özen göstermelisiniz.

Kedilerin Tırnağı Kanadığında Ne Yapılmalıdır?

Kedinizin tırnağını keserken yanlışlıkla kanattıysanız bir veteriner hekimden krem alarak sürmelisiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhabalar
    Kedi dostlarımız bizimle birlikte evde büyüdüğü için doğadaki gibi tırnaklarını törpülemesi pek mümkün değildir, bunun için tırmalama tahtaları biraz yardımcı olur ama doğadaki gibi olamaz, bunun için kedimizin tırnaklarını kontrol etmemiz gerekir çok uzadığı zaman pati altına batıp enfeksiyon olabilir, buda uzun bir tedavinin yolunu açar. Kedimizin tırnaklarını kan damarının biraz altında kesmeliyiz, eğer benim kedim gibi sizin kedinizde size tırnaklarını kestirmiyorsa işinde uzman bir pet kuaförden destek alabilirsiniz 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup