Kediler Neden Tüy Döker?
Kedilerin tüy dökümünü etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi strestir. Bununla beraber mevsimsel dönemlerde oldukça önemlidir. Genel olarak kızgınlık dönemleri ve mevsim geçişlerinde, stresli olduğu dönemlerde, gebelikte, evde yapılan değişikler kedilerdeki tüy dökümünü etkileyen faktörlerdir.
Kedilerin düzenli olarak taranması tüy dökümünü azaltacaktır. Dolayısıyla kediler için bir tüy dökme dönemi net olarak söylenemez ancak tüy dökülmesini arttıracak etkenlere dikkat edilmelidir. Mevsim geçişleri kedilerin tüy dökme dönemi olarak adlandırılabilir.
Sayfa Özeti
Kediler Neden Tüy Döker?
Kedilerin tüy dökmelerinin birçok farklı sebebi vardır. Cinsi, yaşı, ağırlığı, yaşadığı ortam koşulları, psikolojisi ve mevsim şartları gibi birçok nedenden dolayı kediler tüy dökümü gibi sorunlar yaşayabilir. Köpekler gibi tıpkı kedilerinde mevsimsel olarak tüy dökümü gerçekleştirir bu durum gayet normaldir ve olması gerekir. Bu aylar özellikle ilkbahar ve sonbaharda sıkça görülen tüy dökümü gayet doğaldır. Kediler, ilkbahar aylarında kalın tüyleri dökülüp onun yerine ince ve seyrek tüyleri çıkarken sonbaharda ise kürklerindeki ince tüyler dökülüp, yerine daha sık ve kalın tüyler çıkarır. Bu duruma verilen isim mevsimsel tüy dökümüdür ve tüm kedilerde görülen olağan bir durumdur
Kedilerin yanlış beslenme düzeni veya kalitesiz mama kullanımı da tüy dökümü nedenleri arasındadır. Tıpkı insanlar gibi kediler de protein ve mineral içerikli besinler tüketmesi gerekir. Aksi halde aşırı proteinli gıdalar, kalitesiz mamalar ile beslenmeleri kedilerin tüy dökülmesine sebep olur. Sahiplerinin bu noktada sevimli dostlarını, bozulmuş gıda, bayat mama ya da ev yemeği gibi yemeklerden uzak tutması oldukça önemlidir.
Kedilerin tüy dökmesinin diğer bir nedeni ise, stres ve kaygı gibi ruh halleri yaşamalarıdır. Sevimli dostlarınız genel olarak çevresel etkenlerden dolayı strese girer. Sahiplerinin kedilerinin sağlığının olumlu yönde ilerlemesi için yaşadığı ortamı değiştirmek gibi ani değişikliklere girilmemesinde fayda vardır. Aksi halde kediler stres yaşar ve sıkça tüy döker ve strese girdiklerinde tüy dökümü yaşamanın yanı sıra bu durum bazı sağlık sorunlarına yol açar.
Sevimli dostunuz olduğundan fazla tüy dökümü gerçekleştiriyorsa bu sağlığı ile alakalı bir durumdur. İç parazit, mantar gibi hastalıklar kedinizin aşırı tüy dökmesine neden olur. Diğer bir nedeni ise pireler ya da alerjik durumlardan ötürü kediniz anormal şekilde tüy döker. Özellikle karın bölgesinde ya da bacak arasında sıkça tüy döküyorsa acilen veteriner hekime götürmeniz tavsiye edilir.
İlginizi Çekebilir:Tüy Toplama Eldiveni: Kedilerde Tüy Bakımı İçin En Basit Yöntem
Hangi Tür Kediler Tüy Döker?
Aslına bakılırsa tüy dökme olayı ırktan ziyade uzun tüy veya kısa tüy olmasına bağlıdır. Uzun tüylü olan kediler tüy döktükleri zamanda daha fazla gözükmektedir. Uzun tüylü kediler için bakımda oldukça önemlidir. Çünkü; düzenli olarak fırçalanmadığı durumda tüyleri birbirine karışarak topaklar oluşabilir. Bunun sonucunda tüylerinin dökülmesi artar ve hastalıklara yol açar. Dolayısıyla uzun tüylü kedilerin bakımı ve beslenmesi kısa tüylü olan kedilere göre daha fazla özen gerektirmektedir.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Hangi Durumlarda Hastalık Belirtisidir?
Tüy dökülmesi normal şartlar altında kedilerin fizyolojik yapılarından dolayı oldukça olağan bir durumdur. Ancak bazı durumlarda tüy dökülmesi hastalık belirtisi olabilir. Bölgesel tüy dökülmeleri genel olarak hastalık belirtisi olabilir. Böyle bir durumda veteriner hekime başvurulmalıdır.
Eğer kediniz sürekli olarak aynı yeri yalıyorsa, o bölgedeki tüy dökümünü arttıracaktır ve bu da bir hastalık belirtisi olabilir. Kedinin aynı bölgeyi sürekli olarak yalaması ağrısı olmasına, stresli olmasına veya o bölgede bir cilt sorunu olmasına işaret edebilir. Bununla beraber metabolizmalarında oluşacak bir sorun tüy dökülmesi olarak gözlemlenebilir. Bu durumda bir veteriner hekime danışmak en doğru karar olacaktır.
Kedilerde Tüy Dökülmesine Yol Açan Deri Hastalıkları Nelerdir?
Kedilerde tüy dökülmesi hastalık belirtisi olabilir. Bunlardan bir tanesi mantardır. Mantar sonucunda kedinin kürkünde belirli alanlarda tüy dökülmesi görülür ve bu hastalık belirtisidir. Bununla beraber metabolizmalarında olan bir sorun (örn: karaciğer ve böbrek hastalıkları) daha fazla tüy dökülmesine yol açacaktır.
Fazla tüy dökülmesi derinin normale göre daha sağlıksız olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla bölgesel ve fazla tüy dökülmesi görüldüğünde veteriner hekime başvurmak en doğru karar olacaktır.
Kediler Doğum Sonrasında Tüy Döker Mi?
Yukarıda belirttiğimiz gibi kedilerde tüy dökümünü arttıran en önemli unsurlardan bir tanesi kedilerde stres görülmesidir. Kedinin stresini arttıran en önemli hususlardan bir tanesi de doğumdur. Dolayısıyla gebelik dönemlerinde ve doğumda normalden daha fazla tüy dökmeleri oldukça olağan bir durumdur.
Buna önlem almak için beslenmesi geliştirilmeli ve tüylerinin bakımına özen gösterilmelidir. Doğumdan sonra vücudun kaybettiği enerji, tüylerinin dökülmesine sebep olmaktadır.
Kedilerin Tüyleri Dökülmemesi İçin Ne Yapılmalıdır?
İlk olarak kedinizin beslenmesi özen göstermeniz gerekmektedir. Eğer kedinizi kaliteli bir mama ile beslerseniz tüylerinin daha sağlıklı olacağını fark edeceksiniz. Besin değeri olarak en uygun düzeyde mineral, vitamin ve kedinizin ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamanız gerekmektedir. . Kedilerin tükettiği mamanın içeriğindeki protein miktarının yüksek olması gerekir. Bunun yanında mamanın içeriğinde Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri bulunmalıdır.
Kedinizin tüylerinin bakımsız olması hem tüy kalitesini düşürecek hem de tüylerinin dökülmesine yol açacaktır. Parlak ve sağlıklı tüyleri olan bir kediye sahip olmak için bakımlarını düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Kedinizin tüylerinin parlaklığı, kedinizin genel sağlığı hakkında bilgi vermektedir. Kedilerin tüy kalitesinin artması için, düzenli olarak tüylerinin taranması oldukça önemlidir. Tüy dökülme mevsimlerinde bu duruma daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Bunun yanında gerektiği zamanlarda kedinizi yıkamanız gerekebilir.
1- Kedilerin Tüylerini Düzeni Olarak Tarayın
Bir diğer önemli unsur ise kedinizin tüylerinin düzenli olarak taranmasıdır. Her kedinin taranma gereksinimi vardır. Özellikle uzun tüylü kedilerde bu durum daha fazladır. Kedilerinizi tararken kedi tarakları veya kedi tarama eldivenleri kullanabilirsiniz. İlk taramalarda çok fazla tüy dökülmesiyle karşılaşabilirsiniz ancak düzenli bir tarama programından sonra kediniz hem ölü deriden hem de kalitesiz tüylerden kurtulacaktır. Bunun yanında taranma hissi kedinizin hoşuna gidecektir.
2- Kedinize Banyo Yaptırın
Kedilerinizin sağlıklı bir tüy yapısına sahip olması için bir diğer unsur ise banyo yaptırmaktadır. Kedinizi 4-6 ayda bir kere banyo yaptırmanız hem tüy kalitesini arttıracaktır hemde kötü kokuların önüne geçecektir. Uygun bir kedi tarağı ile fırçalamanız tüy yapısının sağlığı açısından oldukça önemlidir.
3- Kedinizi Traş Ettirin
Son olarak kedinizi 6-12 ay periyotunda tıraş ettirin. Böylece hem daha sağlıklı tüylere sahip olacaktır hem de cildi rahatlayacaktır. Aynı zamanda tüy dökme oranı da azalacaktır. Bu iş için muhakkak profesyonel kişilerden destek alın.
Sık Sorulan Sorular
Kedi traşı Ne Zaman Yapılmalı?
Kedi traşı genel olarak yaz aylarında tercih edilir.
Kedileri Traş Etmek Doğru mu?
Kedilerin tüy yapısını bozmayacak şekilde traş edilmesi sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir.
Kedi Jiletle Traş Edilir mı?
Kedilerinizi jilet ile traş etmek oldukça yanlıştır. Bu durum hassas tüylerine zarar görmesine neden olur.