5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? [✅DETAYLI ANLATIM]
Köpek tüy bakımı, rutin olarak yapılması gereken bir işlemdir. Doğru şekilde uygulanan tüy bakımı, köpeğin daha sağlıklı yaşamasını sağlar.
Köpek tüy bakımı, diğer tüm bakım konularından daha hassas ve daha ciddi bir konudur. Tüy bakımı; köpeğin cinsine göre değiştiği için öncelikle köpeğinizin cinsi hakkında bilgi sahibi olmanız, ardından nasıl yapılması gerektiği hakkında araştırma yapmanız gerekir. Bu yazımızda, köpek tüy bakımı nasıl yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir, köpek tüy bakımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir gibi soruların cevabını bulacaksınız.
Sayfa Özeti
👀 1- Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Köpeklerin tüy miktarına göre fırçalama işlemi de değişkenlik gösterir. Uzun tüylü bir köpeğe sahipseniz haftada iki kez fırçalamanız gerekir. Bunun dışında tüy dökmeye eğilimli olan veya tüylerinin altındaki tabaka kalın olan köpekler haftada bir kez tüylerinin fırçalanması daha doğrudur.. Düzenli tüy bakımı, başta kısa tüylü ırklar olmak üzere kopan tüyleri uzaklaştırarak petinizin daha sağlıklı ve parlak tüylere sahip olmasını sağlar.
Bu ürünler İşinize Yarayabilir!!!
👀 2- Köpeklerin Tüyleri Neden Fırçalanmalıdır?
Köpeklerin tüylerini fırçalamak, tüylerin tiftiklenmesini engelleyerek, tüylerinin sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Ayrıca fırçalamak sağlıklı doğal cilt yağlarının saç gövdesine yayılmasına sağlar ve tüylerin daha parlak olmasını, tüylerde oluşan kirin arınmasına yardımcı olur. Fırçalama işlemi aynı zamanda köpeğinizin banyo yapma ihtiyacını minimum seviyeye düşürerek, banyo sıklığının azalmasına da yardımcı olur. Köpeğinizin tüylerini düzenli olarak fırçalamak sağlığının olumlu etkilerinin yanı sıra köpek ve sahipleri arasındaki bağı kuvvetlendirir.
👀 3- Tüyler Ne Sıklıkta ve Nasıl Fırçalanmalıdır?
Sevimli dostlarınızın tüylerini ne sıklıkla fırçalanması gerektiği ve bakımının nasıl yapılacağı her köpek cinsine göre değişkenlik gösterir. Köpeğinizin tüy uzunluğu ve yapısı, hangi sıklıkta fırçalamanız gerektiğini belirtir.
- Kısa tüylü köpekler, genellikle orta ila uzun tüylü köpeklere nazaran daha az fırçalama ve tımar gerektirir.
- Çok kısa tüylere sahip olan köpeklerin fırçalamaya ya da tımara ihtiyacı olmayabilir. Az tüylü köpeklerin ciltleri hava ile daha fazla temas ettiği için bakteri, bit, kene ya da toz gibi cilde zarar veren maddelere maruz kalma olasılığı daha azdır.
- Genel olarak köpeğinizin türüne bağlı fırçalama işlemi, haftada bir kere yapılması uygundur.
|
Sevimli dostlarınıza ihtiyacı olan bakımı yapmamak, sağlıklarını olumsuz yönde etkiler. Tüylerinde oluşan toz, kir, bit gibi zarar veren etkenler, ciltlerini tahriş ederek enfeksiyona yol açabilir. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kalmamak adına düzenli olarak tüy bakımı yapmak, köpeğiniz için oldukça faydalıdır.
👀4- Köpekler Hangi Koşullarda Tıraş Edilmelidir?
Bazı durumlarda köpek tüy bakımı yapmak tek başına yeterli gelmeyebilir. Bu tüp durumlarda köpek tıraşının uygulanması gerekmektedir. Fakat unutulmaması gereken nokta; köpeğin tıraş edilmesine ihtiyaç duyulmaksızın tıraş ettirmek, cilt kanserinden davranış bozukluğuna kadar birçok sağlık probleminin oluşmasına neden olur. Peki, köpekler hangi durumda tıraş edilmelidir?
- Köpeğinizin saçı, görmeyi engellemeye veya tahrişe neden olmaya başlıyorsa,
- Dışkılamasını engelleyen ve anüs çevresinde kılların artması,
- Çene etrafında uzayan kıllar, dudak ve çene etrafında enfeksiyonların oluşmasına neden olması durumu,
- Göz çevresinde çapağın kalması durumunda köpek tıraşına ihtiyaç duyulur.
👀5- Bakımlı, Parlak ve Sağlıklı Tüyler İçin Ne Yapılmalıdır?
Köpeğinizin sağlık sorunları sadece beslenme ya da hastalıkla ilgili değil. Tüy bakımı da önemli bir konu olup köpeğinizin tüylerinin parlak ve sağlıklı olmasına ihtiyacı vardır. Peki, sağlıklı ve parlak tüylü köpeğe nasıl sahip olunur?
1- Düzenli Bir Beslenme Programı: Köpeklerde düzenli ve sağlıklı beslenme, tüy yapısının parlak ve göz alıcı olmasını sağlar. Yağ asitleri, köpeklerde hem vücut ihtiyacını karşılar hem de tüy yapılarının daha sağlıklı hale gelmesini etkiler.
2- Omega İçerikli Vitaminlerle Takviye Edin: Köpeğinize yüksek kalitede mama seçmek dışında yağ asidi içeren vitaminler takviye ederek sağlıklı bir görüntüye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
3- Düzenli Tüy Bakımı Yapın: Köpeğinizin ihtiyacı olan tüy bakımına özen gösterin. En az hafta bir kez köpeğinizin tüylerini fırçalayarak sağlıklı tüylere kavuşmasına yardımcı olun.
4- Düzenli Banyo Yaptırın: Köpeğinize banyo yaptırmak hem sağlığı açısından hem de parlak ve sağlıklı tüylere sahip olmasına yardımcı olur.
Köpeğinizin tüy sağlığı ile ilgili kuşkularınız varsa mutlaka veteriner hekime gösterin.
Köpeğinizin iyi ve sağlıklı görünmesi petinizin, cildinin ve tüylerinin sağlıklı olmasından geçer. Bu nedenle köpek tüy bakımını düzenli olarak uygulamanız gerekir.
Köpekler, çıkarsız seven canlılardır. İçlerinde kötülük, kıskançlık gibi kötü duygulara yer yoktur. Buna karşılık siz de sevimli dostlarınıza ilginizi ve şefkatinizi gösterirseniz evrende sizi çıkar gütmeden hatta ve hatta kendinden bile daha çok sevecek bir dost sahibi olabilirsiniz…
Köpeklerde Tüy Bakımının 6 Faydası
- Köpeklerin taranması, bakterilerin oluşmasında en büyük kalkandır. Bu nedenle sevimli dostlarınızın bu önemli bakımını kesinlikle alışkanlık haline getirmelisiniz.
- Eğer köpeğinizin tüylerini sık sık taramaya özen gösterirseniz hem köpeğiniz bu duruma daha rahat alışır hem de vücudunun ürettiği yağ sayesinde tüyleri daha parlak ve alımlı bir görünüme sahip olur.
- Köpeğinizle daha iyi bir iletişim kurabilmek ve daha sıkı bir dostluk yaşamak için tüy taramanız çok önemli bir etken olacaktır. Elinizin sürekli köpeğinizin vücudunda olması, zamanla size daha çok alışmasını sağlayacak ve kendini daha emin ellerde hissetmesini sağlayacaktır.
- Köpeklerde tüy bakımı yapılırken taramaya özen göstermeniz, köpeğinizin vücudunu daha yakından tanıma şansına sahip olursunuz bu da herhangi bir değişikliğin yaşanması durumunda dikkatinizden kaçmayacaktır.
- Köpeklerin tüyünü tarama işlemini alışkanlık haline getirirseniz, ölü tüylerinin atılmasında daha fazla yardımcı olmuş olursunuz.
- Kan dolaşımı, derinin alt tabakasında oluşur. Ancak tüylerine bakım yapılmayan köpeklerde kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde dönmediğini belirtmek gerekiyor. Bu nedenle haftalık veya kaç günde bir tüy bakımı yapıyorsanız, bu esnada tüylerini taramayı da ihmal etmeyin.
Köpek bakımı, köpekler için bir tür saç bakımıdır. Köpek tımar işlemi, banyo yapmayı, fırçalamayı ve kürkü düzeltmeyi içerir.
Köpek tımar işlemi, profesyonel bir tımarcı tarafından veya evde evcil hayvana özel ürün ve araçlarla yapılabilir. Kısa tüylü köpeklerden uzun tüylü köpeklere kadar farklı tımar gerektiren birçok farklı cins vardır.
Profesyonel hizmet için ” Pet Kuaför ” hizmeti alabilirsiniz.
👀Tüy Bakımı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Köpeğin Tüylerini Fırçalamak Zararlı mıdır?
Düzenli olarak köpeğinizin tüylerini fırçalamak sağlıklı görünmesini sağlar.
Köpeğin Tüylerini Fırçalamak Ne Kadar Sürer?
Köpeklerin tüy yapısına göre değişkenlik gösterir. Kısa tüylü köpekler minimum 3 dakika, uzun tüylü köpeklerin tüylerini fırçalamak maksimum yarım saat sürer.
Köpekler Neden Tüy Döker?
Düzenli beslenme ve bakımı yapılmadığı takdirde köpekler tüy dökebilir.
Köpekler Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?
Genel olarak bir köpek en az iki ayda bir yıkanmalıdır.
Her gün Köpek Yıkanılabilir mi?
Hergün köpeğinizi yıkarak cildini tahriş eder ve enfeksiyon kapma riskini arttırabilirsiniz.
Bir köpek sahiplenmek oldukça sorumluluk isteyen bir durum gerçekten, unutmamalıyızki bazı ihtiyaçlarını karşılamalarında bizim yardımımıza ihtiyaçları vardır, tüy bakımıda bunlardan bit tanesi. Köpeğimizin tüy yapısına uygun tarak ve fırçayı kullanarak köpeğimizi taramayı ihmal etmemeliyiz. Çok sık yıkamak vücutun ihtiyacı olan yağ tabakasını yitirmesine sebep olabilir, bunun için ayda en fazla 1 2 defa yıkamalıyız. Bazı dostlarımız taranmaktan yıkanmaktan pek hoşlanmayabilir ve bunu biz sahiplerine yaptırmayabilir, bu tip durumlarda bir pet kuaförden destek almanızda fayda var.
Merhaba Eren Bey, destekleyici yorumunuz için teşekkür ederim:)
Köpeğimin tüyleri iç içe girdi, doğru fırça tercihi yapmadım sanırım, bu metni okuyunca anladım bende bazı şeyleri bilgi verici içeriğiniz ve emeğiniz için teşekkürler 😌
Aydınlatıcı bir yazı dizisi olmuş teşekkürler