Köpek

Köpekler İnsanların Duygularını Anlayabilir mi?

Köpek besleyenler, bir zamandan sonra artık kendi çocuğu kadar köpeğinin davranışlarından, yüz ifadesinden hatta havlamasından ne istediğini anlayabiliyor yani köpeğinin duygularına anlam yükleyebiliyor. Peki, köpekler insanların duygularından anlayabilirler mi?

Yapılan bir araştırmaya göre, köpekler insanların duygularından anlayabiliyorlar. Bazı filmlerde veya gündelik hayatımızda karşılaştığımız sıradan durumlarda bile köpeklerle ilgili bazı bilgilere ulaşabiliyoruz.

Örneğin; sokak köpekleri ile karşılaştığınızda onlara öfkeyle bağırdığınızda muhtemelen ya kaçacaklardır ya da onlar da bir şekilde tepkilerini göstereceklerdir. Bu, köpeğin karşısındakinin ne söylemek istediğini anlamasından kaynaklanmaktadır.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpekler Hakkında 32 Bilinmeyen Komik Gerçek (tıklayın)

Köpekler İnsanların Duygularından Etkilenir mi?

Köpekler Duyguları Hissedebilir mi?

Araştırmacıların yaptıkları bir deneyimde, 17 köpeğe iki farklı resim gösterilmiş. Bu deneyin aşamaları şu şekildedir:

  1. Birinci tabloda mutlu görünen ve oyun sever bir adam gösterilmiş, diğer resimde ise sinirli ve oyun sevmeyen bir adam gösterilmiş.
  2. İki resmi daha da anlamlandırmak için farklı sesler köpeklere dinletilmiş.
  3. Birinci seste mutluluk verecek sesler, diğerinde ise öfke dolu bağrışmalar yer almış.
  4. Sinirli olan köpekler, ikinci tablodaki resme daha uzun bakmışlar, mutlu olan köpekler ise mutlu tabloya daha uzun süre bakmışlardır.

🐶 İlginizi Çekebilir: Rüyada Köpek Görmek Ne Anlama Gelir, Rüyada Dişi Köpek Görmek Nedir?

Köpekler Duyguları anlayabilir mi?

Yapılan bu çalışmanın sonucunda elde edilen veriler;

  1. Köpekler de insanlar gibi duygu sahibi ve duyguları anlayabilen canlılardır.
  2. Köpekler, sahiplerinin onları yetiştirmesine göre ya sevecen ya da öfkeli davranırlar.
  3. En nihayetinde, bir pitbull bile eğitildiğinde zararsız bir hayvan olabiliyorken, fino köpek öfke ile yetiştirildiğinde sinirli ve saldırgan bir köpek olabiliyor.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeğinizin Tarzını Yansıtan Birbirinden Güzel 10 Köpek Kıyafeti

Köpekler İnsanların Duygularını Anlayabilir mi?

Köpekler İnsanların Duygularını Anlayabilir mi?

Araştırmacılar, daha detaylı bilgi edinmek için köpekler üzerinde analiz yapmayı ihmal etmemişler. Varılan sonuç ise; köpeklerin de insan beyninde olduğu gibi algılama yönleri vardır. Bu yönleri sayesinde duygularını ifade edebiliyor, karşısındakinin duygularını anlayabiliyorlar.

Bazı resim karelerinde, bir bebeğin başında ağlayarak bekleyen bir köpeğe denk gelebiliyoruz ya da sahibi ölü numarası yaptığında gözyaşı döken bir köpek ile karşılaşabiliyoruz. Tüm bunlar, beyinlerindeki algıların hareket geçmesi sonucunda meydana gelmektedir.

“İnsan bir hayvanı gerçekten sevene dek ruhunun bir yanı haIa uykudadır.” AnatoIe France

🐶 İlginizi Çekebilir: İlginç Görünümlü 6 Tüysüz Köpek Cinsi

Sadık dostlarımızın hayvan olmaları duygularımızı anlamadıkları anlamına gelmemektedir. Bu nedenle beslediğiniz köpeklere nasıl davranılması gerektiği yönünde bilgi sahibi olmanız, eğitiminde ve ilerleyen süreçlerde size nasıl geri dönüşüm yapacağını belirleyecektir. Köpek besleme hakkında bilgi sahibi olanlar, bilgi sahibi olmayanlara göre daha dostane hayat sürdürebilmektedirler.

Köpekler içerisinde bulundukları durumları ve hisleri beden dilleriyle de ifade edebilmektedir. Köpeklerde beden dilini anlamak için Köpeklerde vücut dili isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Köpekler Üzgün Olduğumuzu Sesimizden Anlayabilirler mi?

Köpekler Üzgün Olduğumuzu Sesimizden Anlayabilirler mi?

Köpekler, çok iyi dinleyicilerdir. İnsanların aksine sizi çok iyi anlarlar ve duygularınızı hissedebilirler. Hatta öyle ki, sesinizden bile ruh halinizi anlayabilecek kadar güçlü sezgilere sahiplerdir. Fakat bu durum kimi zaman onlara aksi yönde etki edebiliyor. Çünkü köpekler sahibine sonsuz bir sevgiyle bağlılık duyarlar. Bu nedenle de sizin ruh haliniz de onlar üzerinde büyük bir etki yaratabilir. Örneğin, mutlu olduğunuzda bunu çok iyi bir şekilde hissederler ve onlar da mutlu olurlar. Ya da bunun tam aksine mutsuz olduğunuzda sezerler ve sesinizden de anlayarak onlar da bu ruh hali içerisine girebilirler.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Vücut Dili Hakkında Her Şey

İnsanların ruh halinin köpeklere de etki etmesine “duygusal bulaşma” adı verilir. Bu durumun en temel nedeni ise empati duygusudur. Köpeklerde müthiş derecede yükske olan bu empati özelliği, sizin ruh haliniz nasılsa onların da öyle olmasına yol açabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu durum belirgin bir şekilde gözlemlenmiştir.

Bir köpeğin yanında sahibi ağlıyormuş gibi yaptığında köpeğin onu teselli etmeye çalıştığını görebilirsiniz. Bu durum onlarda bulunan eşsiz empati duygusundan kaynaklanır. Köpeklerin sonsuz ve karşılıksız sevgisinden bahsettiğimizde oldukça gerçekçiydik. Bu durum da köpeklerin bu özelliğini kanıtlar niteliktedir.

Köpekler Vücut Dilini Anlayabilir mi?

Köpekler Vücut Dilini Anlayabilir mi?

Köpeklerin insanların vücut dilini anlaması konusunda yapılan birçok araştırma vardır. Bu araştırmalar sonucunda köpeklerin insanların vücut dilini anlayabilme gibi muhteşem bir yetenekleri olduğu gözlemlenmiştir. İnsanların vücut dili köpekler üzerindeki etkisi o kadar yüksektir ki, yapılan bir araştırma sonucunda köpeklere iki ayrı mama verildiğinde bu durum kanıtlanmıştır.

Köpekler insanlar o ortamda bulunmadığında daha büyük olan mamayı tercih etmişlerdir. Fakat daha sonra insanların daha küçük miktarda olan mamaya gösterdikleri pozitif etkiler sonucunda köpeklerin de küçük mamayı daha fazla tercih ettikleri gözlemlenmiştir. Yani kısaca bahsetmek gerekirse, köpeklerin üzerinde insanların vücut dili büyük ölçüde etkilidir ve köpekler vücut dilini çok iyi bir şekilde analiz ederek etkilenirler.

Editör Yorumu

Köpekler, muhteşem sezgi ve analiz gücüne sahiptir. Kimi zaman en yakınınız olan insanların bile halinizden anlayamayışı üzerine bir köpek dostunuzun sizi çoktan anlamış ve bu durumu çözmek için şekilden şekile girmeye başlamış olması size bir nebze de olsun iyi gelecektir. Bu nedenle hayatınızda sadık ve sizi anlayabilen bir dost olmasını istiyorsanız mutlaka bir köpek sahiplenmenizi tavsiye ederim.

Önemli Not: Mutlaka belirtmem gereken bir durum var. Birçok insan köpek sahiplendikten sonra bakamayacağını anlayarak geri veriyor ya da sokağa bırakıyor. Bu nedenle lütfen öncelikle bir köpeğin sorumluluğunu tamamen alıp alamadığınızı anlayın ve daha sonra bu sevimli dostlarımızı sahiplenin.

Unutmayın ki! Köpeklerin en çok korktuğu şey, sahiplerinin gitmesi ve bir daha geri gelmemesidir…

İlginizi Çekebilir 👇

Köpekler Hakkında Sık Sorulan Sorular

Köpekler Duygularımızı Hissedebilir mi?

Köpeklerin muhteşem bir sezgi ve analiz gücü vardır. Bu sayede hem vücut dilimizden hem de sesimizden duygularımızı anlayabilir.

Köpekler Duygularını Nasıl Belli Ederler?

Köpeklerin duygularını belli etmesinin birçok yolu vardır. Kimi zaman gözlerinizin içine dik dik bakar, kimi zaman da kuyruğunu sallayarak belli edebilirler.

Köpekler Depremi Önceden Hissedebilir mi?

Oldukça ileri düzeyde duyu organları ve algılama yeteneklerine sahip olan köpekler, depremi önceden hissedebilirler. Fakat bu durum her köpek için ve her deprem için geçerli olmayabilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup