Kedi

Korat Kedi Cinsi Özellikleri ve Hakkında Bilinmeyen 10 Gerçek

Korat kedi ırkı köklü bir geçmişe sahiptir ve yaklaşık 600 yıl önce Tayland’da ortaya çıkmıştır. Birçok tarih kitaplarında bu kedi cinsinin ismi geçmiştir. Korat kedisi, özellikle iyi şans getirildiğine inanıldığı için evli çiftlere hediye edilirdi.

Korat Kedisi Hakkında Bilinmeyen 10 Gerçek

Korat Kedisi Hakkında Yanlış Bilinen 10 Gerçek

☄ Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre dünyanın en önemli kütüphanelerinden biri olan Bangkok Milli Kütüphanesinde yer alan kedi kitaplarında,  bu cinsin ismi sıklıkla geçtiği bilinmektedir.

☄ Köklü bir geçmişe sahip olan Korat kedisi, Tayland’da iyi şans getirildiğine inanıldığı için gelinlere bu kedilerden hediye edilirdi.

☄ İlk Korat kedilerine Nara ve Darra adı verilmiştir.

☄ Bu cins kediler Amerika’da katıldığı bir yarışmada şampiyonluk ödülü almıştır.

☄ Popüler hayvanlar arasında yerini almıştır ve günümüzde birçok kişi bu kedi cinsini satın almak için sıraya girmiş durumdadır.

☄ Tayland’a özgü bir kedi türü olan bu cins Si-Sawat olarak adlandırılmaktadır.

☄ Tayland’daki yerli halk Korat kedisinin iyi şans getirdiğini düşündükleri için adeta kutsal bir sembol olarak görülmüştür.

☄ Günümüzde Tayland’Da dâhil olmak üzere sayıca az olan bu cins kediler, dünyanın en pahalı kedileri arasındadır.

☄ Çevresine karşı gayet uyumlu davranışlar sergileyen Korat kedisi sahibi ile vakit geçirmekten büyük keyif alır.

☄ Korat ırkı, 14. yüzyıldan itibaren sık sık edebi eserlerde karşımıza çıkar ve aynı dönemde soylular arasında bu kedi cinsine sahip olmak saygın biri olduğunun göstergesi anlamına gelirdi.

Korat Kedisinin Kişilik Özelliği

Korat Kedisi Kişilik Özelliği

Korat kedi cinsinin en belirgin özellikleri arasında sahiplerine karşı sadık olmasıdır. Yalnızca bu sadakatini benimsediği, sayıca az kişilere gösterebilir. Bu özelliği, sevdikleriyle her koşulda birlikte olmasını sağlıyor. Ayrıca sahibi ile birlikte çeşitli aktiviteler yaparak vakit geçirmekten  büyük keyif alır. Bunun yanı sıra arabada gezmekten, yürüyüşlere çıkmaktan da hoşlanan Korat kedisi tam anlamıyla sosyal bir kedidir.

Bu cins kedilerin genel olarak olgunlaşma süresi oldukça uzundur ve 4 yaşından sonra büyüme eğilimi göstermektedir. Bu bağlamda yavruluk döneminden itibaren sahiplenilen bu cins kedilerin eğitiminde de zorlanmazsınız. Yüksek zekâ seviyesine sahip olduğu için verilen komutlarını algılayıp hemen yerine getirecektir. Yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça hızlı olan Korat kedisi aynı doğrultu da karşılıklı oyun oynamaktan büyü zevk alır. Getir- götür gibi oyunlarda gayet başarılıdır ve meşgale ile uğraşmaktan kendini alıkoyamaz.

Olumlu Özelliği   Olumsuz Özelliği
Yabancılar ve diğer petlere karşı oldukça sevecen davranışlar sergiler. Bu nedenle uyumlu bir kişiliğe sahiptir. Korat kedisi yalnız bırakılmaktan hoşlanmaz. Bu neden ypğun iş temposuna sahip kişilerin bu cins kediler uygun değildir.

 İlginizi Çekebilir: Siyam Kedisi Özellikleri ve Davranışları

Korat Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Korat Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Korat kedisi genel görünüm itibariyle oldukça kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Bu görünümden dolayı atletik bir kedidir. Dişi Korat erkek cinsine nazaran daha zarif ve ince bir vücut yapısına sahiptir. En dikkat çekici yerleri öçzellikle yeşil gözleri ve katlı tüy yapısıdır.Kalp şeklinde kafa yapısı ile düz bir alına sahip olan bu cins kediler, kısa ve aşağı doğru giden eğri  bir burun yapısına sahiptir.

Ayrıca kulakları vücuduna oranla büyük, çenesi ise bir hayli güçlüdür. Korat kedi cinsleri orta boy kedi türleri arasında yer alır. Kısa, parlak ve pürüzsüz tüy yapısı ile Korat kedisi, birbirinden farklı renk tonlarına sahip olabilmektedir. En çok bilinen renkleri arasında gümüş, mavi, koyu mavi, lavanta, lacivert olarak bilinmektedir.

İlginizi Çekebilir: İran (Fars) Kedi Cinsi: Bakımı, Kişiliği ve Özellikleri

Korat Kedisi Karakter Tablosu

Çocuklarla Arası               🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
Zeka Düzeyi       🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 
Hareketlilik                        🌟 🌟 🌟 🌟 
Bakım İhtiyacı                   🌟 🌟 🌟 
Eğitilebilirlik      🌟 🌟 🌟 🌟 

Korat Kedisi Bakımı

Korat kedisi tıpkı doğada var olan diğer hayvanlar gibi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürdürebilmesi için düzenli olarak bakım işlemleri uygulanması oldukça önemlidir.

Korat Kedisi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Parlak ve yoğu tüyleri ile tüm dikkatleri üzerine çeken Korat kedisinin tüyleri her zaman aynı ihtişamda kalması için tüy bakımına ihtiyacı vardır. Haftada birkez uygun bir kedi tarağı ile tüylerinin aşağıdan yukarıya doğru tarama işlemi yapılması gerekir. Bu işlem sayesinde ölü tüylerden arınarak daha sağlıklı görünüm elde eder.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? En İyi 5 Kedi Tarağı Önerileri

Korat Kedisi Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Korat kedi cinsinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutmak için ağız ve diş bakımına dikkate edilmesi gerekir. Özellikle dişlerinde oluşabilecek plak, tartar gibi maddelerin arınması için uygun bir fırça ile nazik hareketlerle kedinizin dişleri fırçalanmalısınız. Bu sayede enkfeksiyon riskini azaltarak kedinize daha sağlıklı bir yaşam sunabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Himalayan Kedisinin En Belirgin 7 Özelliği ve Bakım Önerileri

Korat Kedisi Nasıl Yıkanır?

Genel olarak bakıldığında kediler kendini temizleyebilen bir özelliğe sahip oldukları için tüm kedi türleri temizlerdir ve çok sık yıkanmaya ihtiyaç duymazlar.  Hassas bir tüy yapısına sahip olan Korat cinsi kediler çok sık yıkandığı takdirde bu durum tüy yapısının bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle çok sık banyo yapmamasını tavsiye ediyoruz. Eğer çok fazla kirlendiyse ve yıkamaya karar verdiyseniz kediler için özel üretilen şampuanları tercih etmeniz sevimli dostunuzun sağlığı açısından önemlidir.

İlginizi Çekebilir: 10 Maddede Kedi Nasıl Yıkanır: Kedileri Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Korat Kedisi Beslenme Önerileri

Korat Kedisi Beslenme Önerileri

Kedinize daha sağlıklı bir yaşam sunabilmek için bakımından sonra nasıl belendiği de oldukça önemli bir konudur. Kediler genel olarak mama ile beslenirler. Ancak her kedi cinsi için mamalar farklılık gösterir. Sevimli dostlarınızın cinsi, yapısı ve yaşı mama seçimi konusunda büyük bir etkendir. Bu ölçütlere uygun mama seçmek ihtiyacı olan besin değerini karşılar ve böylelikle daha sağlıklı vücuda sahip olur.

Korat kedisi atletik bir yapıya sahip olduğu için et, protein içerikli mama tüketmesi gerekir. Bu sayede vücudu daha dirençli olur ve olabilecek hastalıkların önüne geçmenizi sağlar. Ayrıca sevimli dostunuzun yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeye çıkartabilmek için düzenli olarak uzman bir veteriner hekime götürmenizde fayda var.

İlginizi Çekebilir. Sokak Kedilerini Beslemek İçin En İyi 5 Yöntem ve Kedi Maması Önerileri

Korat Kedisi Yatkın Oldukları Hastalıklar

Korat Kedisi Yatkın Oldukları Hastalıklar

Korat, genel görünümü itibari ile oldukça sağlıklı bir kedi türüdür. Özellikle gerekli bakım ve beslenmeleri sağlandığı takdirde ortalama yaşam süresi 15 ile 18 yıldır. Ancak uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre bu cinsin bazı kalıtsal hastalıklar taşıdığı saptanmıştır. Korat kedisi kalıtsal sağlık problemleri;

  1. GM1 ( Yetiştiriciler, damızlık kedileri test etmesi gerekmektedir.)
  2. GM2 ( Yetiştiriciler, damızlık kedilere kan tahlili uygulamalıdır.)

Yukarıda bahsettiğim kalıtsal hastalıkların kedinizde görülmesi durumunda 12 aylıktan önce hayatını kaybetmektedir. Bu iki tip görülen genetik bozukluklar için damızlıkların doğru seçilmesi hayati değer taşır.

Korat Kedisi Tarihi ve Kökeni

Korat Kedisi Tarihi ve Kökeni

Köklü bir geçmişe sahip olan Korat kedi cinsi ilk olarak Tayland’da keşfedilmiştir. İhtişamlı bir görüntüye sahip oldukları için yerli haklı “paranın rengi” anlamına gelen Si-Sawat cinsi olarak adlandırılmıştır. Tarihi bir simge olan Korat kedisine sahip olmak prestihjs ahibi olduğunun bir göstergesiymiş. Bu cins yeni evlenen çiftlere şans, para ve mutluluk getirmesi adına hediye edilimiş. Daha sonra Korat cinsi ilk kez 1956 yılında Amerika’da tanıtıldı.

 Sık Sorulan Sorular

Korat Kedisi İlk Nerede Ortaya Çıkmıştır?

Korat kedi cinsi ilk olarak Taylan'da ortaya çıkmıştır.

Korat Kedisinin Gözleri Ne Renk?

Korat kedisinin gözleri genel olarak mavi ve yeşildir?

Korat Kedisi Çocuklarla İyi Anlaşır mı?

Korat Kedisi sıcakkanlı ve uyumlu bir kedidir. Bu nedenle çocuklarla gayet iyi anlaşır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup