Kuşlarda Hastalık Belirtileri Nelerdir? Nasıl Korunur?
Sayfa Özeti
Muhabbet kuşları, diğer kuşlar gibi hassas olan hayvanlardır ve hastalıklar karşısında çok da takatleri yoktur. Bu yüzden sahiplerinin sık kontrol etmeleri gerekiyor.
Kuşlarda Hastalık
Muhabbet kuşlarında hastalık belirtileri genel olarak aynıdır. Sahibi olduğunuz muhabbet kuşunda özellikle de değişik davranışlar veya halsizlik belirtileri görmeye başlarsanız, belirtileri üzerinde yoğunlaşarak kuşunuza gerekli ilgiyi göstermeniz gerekiyor.
Muhabbet kuşlarında zaman zaman bazı belirtiler görülmeye başlar. Güçsüz düşme, sık nefes alma, kanama, yaralanma gibi durumlar acil müdahale gerektiren durumlardır. Bu tip durumlarda kendi başınıza müdahale etmemeniz en doğrusudur bir veteriner uzmanına göstererek çözüm üretmesini istemek daha isabetli olacaktır. Ancak bunlar haricinde bir de evde giderebileceğiniz bazı bda vardır.
Kuşlarda Hastalık Belirtileri
Hastalanan kuşların görüntüsünde bir takım değişimler meydana gelir. Bu değişimlerin görüldüğü zamanlarda yapmanız gerekenler eğer elinizde olan şeyler ise yapmanız gerekiyor, değilse yine bir veteriner uzmana göstermenizde fayda vardır.
Hastalanan kuşların görüntüsünde genel olarak şunlar görülür;
- Çökerek oturma
- Kafesin altında oturma
- Tünek yerine gagasıyla kafesin tellerine tutunmaya çalışmak
- Kafayı kanatlarının arasına sokma
- Tünek üzerinde duramama
- Dengesizlik, sendeleyerek düşme
- Tüy yolma
- Titreme
- Baygın bakışlar
- Daire çizerek yürüme
- Dışkıda anormal koku
- Düşmüş kanatlar
Tüm bu belirtiler, kuşunuzun hasta olduğunu gösterir. Bu tip durumlarda mümkün ise veteriner uzmana göstermenizde fayda vardır.
Genel olarak kuşlar, mevsim değişikliğinden, havaların aniden değişmesinden veya yeni bir yere geçiş yaparken hastalık belirtileri ile rahatsızlıklarını gösterirler. Her ne kadar bazı hastalık durumları kısa süreli olsa da genel olarak dikkat edilmediğinde, başında da söylediğimiz gibi hassas yapılarından dolayı hastalıkları daha da ilerler.
Muhabbet Kuşlarını Hastalıktan Korumak
Muhabbet kuşlarının bağışıklık sistemleri güçlü olmadığından dolayı çabuk hastalanabilirler. Bu yüzden beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Bununla beraber suyun içerisinde kuş vitaminleri de karıştırılabilir.
Kuşların sağlıklı olarak yaşayabilmeleri için bulundukları ortamın soğuk olmaması gerekir. Ayrıca kuşun kafesi cereyan altında kalmamalıdır. Çünkü, hastalığa yakalanma ihtimalleri artacaktır.
Muhabbet kuşlarında en sık görülen sorunlardan bir tanesi de uçarken herhangi bir yere çarparak kendine zarar vermesidir. Böyle bir durumda eğer kuşunuz uçamıyorsa, ayakta duramıyorsa, yalpalıyorsa hemen veterinere gitmelisiniz. Aynı zamanda kuşunuz bulunduğu çevreyi tanımadan uçmasına izin vermeyin. Eğer yeterli seviyede uçamıyorsa daha güvenli alanları tercih edin ve kolay konabileceği yerler belirleyin.
Muhabbet kuşu yemi değişikliğinde de kuşun sevmediği bir tür yem verdiğinizde aç olduğu için yer ancak bu da sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atar. Yem değişikliği yaptığınızda dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kuşunuzun yeme karşı yaklaşımı olmalıdır. İsteksiz yemlenme durumu görülüyorsa, kesinlikle bir an önce yemini değiştirmeniz gerekiyor. En iyi muhabbet kuşu yemleri isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.