Sağlıklı Balık Bakmanın 4 Temel Kuralı
Sayfa Özeti
Balık beslemek, dünyada en huzur verici şeylerden biridir. Her ne kadar sessiz olsalar da balıkların verdiği huzur, sanırım dünyanın başka bir canlısında görülmüyor, bu yüzden de bence balıkların her şeyin en iyisini hak ederler. Sağlıklı balık bakmanın 4 temel kuralı yazımı okuyarak daha huzurlu bir ortama sahip olabilirsiniz.
Sağlıklı balık bakmanın 4 temel kuralı
Yüzeydeki yağlanma
Akvaryumlarda en sık görülen sorunlardan biri su yüzeyindeki yağlanma sorunudur. Bu bazen basit yöntemlerle halledilebilirken bazen de daha dikkat isteyebilir. Dokunduğunuzda dağılan bir tabaka varsa, muhtemelen mikroorganizma kolonilerini işaret eden bir yağlanmadır. Bu durumda yapmanız gereken şey akvaryumunuzdan akıntı sağlamak olacaktır.
Su yüzeyine dokunulduğunda yağlanma dağılıyor ama sonrasında bir daha toplanıyorsa bu sorun mumsu yağlanma sorunudur. Yüksek ışık alan akvaryumlarda bu durum oluşabilir. Sorunun çözümü ise akvaryumu karartmak ve birkaç gün boyunda suyunu sık sık değiştirmek olacaktır.
Yüzeyde Kabarcıkların Birikmesi
Suyun içerisinde bulunan bazı bileşikler akvaryumda istemediğimiz görüntülerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu sorunlardan en sık karşılaşılan sorun ise yüzeyde kabarcıkların birikmesidir. Bazen hiç dağılmayacak gibi görünür bu durum. Yapılması gereken işlem basittir; akvaryumdaki suyu değiştirdiğinizde bu sorun ortadan kalkacaktır.
Koku
Balıklar aslında kokmazlar. Denizde yakaladığınız balıklardan gelen koku da balıklara değil denize ait esinti kokusudur. Ama bazı balık besleyicileri, bu durumu normal görürler, yani akvaryum kokuyorsa balığın kokmasından dolayı meydana geldiğini düşünüyorlar. Durum aslında böyle değildir. Akvaryum kokusunu iyi tanıyan biri durumun daha farklı nedenlerden kaynaklandığını bilir. Akvaryum kokmasının nedeni; kirletici azot (özellikle amonyak) ve sülfür bileşikleri (hidrojen sülfür ve merkaptan) oluşmaya başlamıştır. Fazla balık, yetersiz hacim, aşırı yemleme gibi durumlardan dolayı koku oluşması meydana gelebilir. Kokunun nedenini araştırarak gerekli müdahaleyi yapmak en doğrusudur.
Akvaryum bakımı nasıl yapılır? isimli yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Berraklık
Akvaryumlar, temizlikleriyle bilinirler. Sürekli su bulunmasından dolayı camının kirlenmesi düşünülemez. Ama bazen de insanın gözüne normal gibi gelebilir. İdeal bir akvaryum, yan taraftan bakıldığında berrak görünmelidir. Eğer böyle bir görüntüye sahip değilseniz acilen müdahale etmeniz gerekiyor olabilir. Tankı karartmak, suyu değiştirmek, yem oranını düşürmek, balık yemi seçimine dikkat etmek gibi farklı detayları göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekiyor olabilir.
Yukarıda saydığım balık bakmanın 4 temel kuralı ile ilgilenir ve bu şekilde balıklarınıza bakarsanız, kesinlikle daha uzun ömürlü olmalarını sağlayabilir ve balıklarınızdan daha fazla huzur alabilirsiniz.
Akvaryum Bakımında Yapılan Hatalar
- Deterjan kullanmak: Akvaryum temizliğinde deterjan kullanmak sakıncalıdır. Çünkü, içerisinde bulunan kimyasallar canlıların sağlığını riske atabilir.
- Canlı Sayısı: Akvaryumlar kapalı bir ekosistem olduğu için uygun ortam şartlarını sadece siz sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla akvaryumunuzun kapasitesinden fazla canlı barındırmak bu ekosistemi bozabilir.
- Aşırı Yemleme: Uygun yemleme için akvaryumunuzu günde 2-3 kere en fazla 5 dakika bitecek yem kadar uygulanmalıdır. Tüketilmeyen yemler suya zarar verecektir.
- Temizlik İçin Canlı Bulundurmak: Akvaryum temizliğini sağlamak için çöpçü ve vatoz gibi balıklar tercih edebilirsiniz. Bunların yanında midye, karides ve salyangoz gibi canlılar da tercih edebilirsiniz.
Yukarıdaki maddelere dikkat ederek daha sağlıklı bir akvaryuma sahip olabilir.
Ayrıca, Sağlıklı Balık İpuçları isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.