Kedi

Chartreux Kedisi Genel Özellikleri ve Karakter Tablosu [Beslenme ve Bakım Önerileri]

Chartreux cinsi kediler, ismini Fransa’da bulunan ve sessizlik yemini eden bir gruptan almıştır. Manastırdaki rahipler için üretilen bu cins, çok hoş bir kürk yapısına sahip olduğu için çok fazla tercih edilen bir türdür. Kürk yapısının görünümü nedeniyle eski dönemlerde çok fazla öldürülseler de türünü korumayı başarmışlardır.

Chartreux Kedisinin En Bilinen Özellikleri

  1. Chartreux cinsi kedilerin en belirgin özelliği, sessiz bir kedi olmalarıdır. Fazla miyavlamadıkları için çok rahatsız etmezler.
  2. Kucakta durmaya bayılan kedilerdir. Sahibine bağlı olan bu kediler, siz nereye giderseniz gidin peşinizden gelmeye çalışabilirler.
  3. Sessiz olmaları, oyun oynamayı sevmediklerini göstermez ve tam bir oyun kedileridir. Çok fazla hareket etmeyi sevmezler fakat onlara çok yorucu olmayan oyunlar bulabilirsiniz. Bu sayede eğlenmesini sağlayabilir ve mutlu edebilirsiniz.
  4. Oldukça sevecen, zeki ve kolay uyum sağlayabilen bir kedi türüdür.
  5. Rahatına düşkün ve sakin bir yapıya sahip olan Chartreux cinsi kediler, arkadaş edinmeyi çok severler.
  6. Zıplama ve bir yerlerden atlama konusunda oldukça başarılıdırlar ve bu yeteneklerini sahibine sergilemeyi çok severler. Bunu yaptığında onu ödüllendirerek çok daha mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.
  7. Sürekli ilgi gösterilmesine ihtiyaç duymasalar da sahiplerinin yanında vakit geçirmekten ve onun gittiği yerlere gitmekten hoşlanırlar. Hatta öyle ki, evde dolaştığınızda bile peşinden geldiğini görebilirsiniz.
  8. Chartreux cinsi kediler diğer kedi cinslerine kıyasla çok daha az sosyal bir türdür fakat bu kediler, az sosyal bir yapıya sahip olmasına rağmen çok utangaç bir kişiliğe sahip değillerdir.
  9. İnsanlarla bir arada yaşamayı seven, nazik ve kibar hayvanlardır. Bulundukları ortamın huzurunu bozmaktan kaçındıkları için sahipleri de oldukça rahat eder.
  10. Sahibine bağlı olan bu kediler sadık ve disiplinli olma özelliğine sahiplerdir. Ayrıca bol bol ödüllendirmeyi de ihmal etmeyin çünkü bundan çok hoşlanırlar.

Chartreux Kedisinin Karakter Tablosu

Çocuklarla arası: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟 
Zeka: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 
Hareketlilik: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 
Bakım ihtiyacı: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 
Oyunculuk: 🌟 🌟 🌟 🌟 
Eğitilebilirlik: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟

Chartreux Kedisinin Tarihi ve Kökeni

Chartreux Kedisinin Tarihi ve Kökeni

 

Chartreux cinsi kedilerin nasıl bir geçmişe sahip olduğunu öğrendiğinizde biraz şaşırabilirsiniz. Belki de bu kedilerin sessiz ve sakin bir yapıya sahip olmaları, geçmişine bağlı oluşmuş olabilir. Bu kedilerin ismi, Fransa’da bulunan sessizlik yemini etmiş bir gruptan geliyor. Manastırdaki rahipler için üretilmiş bir tür olan Chartreux, özellikle de 18.yy Fransa’sında yüksek oranda görülmeye başlamıştır. Genellikle kraliyete ait binalarda beslenen bu kediler, etkileyici bir kürk yapısına sahip oldukları için o dönemlerde kürk yapımı için çok fazla öldürülmelerine rağmen neslini korumayı başarmıştır.

İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu?

Chartreux Kedisinin Karakter ve Kişilik Özellikleri

Chartreux Kedisinin Karakter ve Kişilik Özellikleri

En bilinen özellikleri sessizliği ve sakinliği olan Chartreux cinsi kediler, çok fazla hareketli olmasalar da oyun oynamayı seven bir yapıya sahiplerdir. Sahibine alıştıktan sonra oldukça bağlılık duygusu gösteren bu kediler, evde sahibi nereye giderse gitsin peşinden gitmeye bayılırlar. Çok fazla miyavlama eğilimine girmeyen Chartreux kedisi, bir şey anlatmak ya da istemek istediği zaman bunu hareketleriyle ya da bakışlarıyla yapmayı tercih eder.

Chartreux Kedisi Fiziksel Özellikleri

Kilo (dişi): 3- 5 kg arası
Kilo (erkek): 3 – 5 kg arası
Ortalama yaşam süresi: 12 – 15 yıl arası
Vücut yapısı: Geniş omuz ve derin göğüs
Bacak yapısı: Vücuduyla orantılı bacak yapısı

Chartreux Kedisi Bakım Önerileri

Oldukça uyumlu bir yapıya sahip olan Chartreux cinsi kedilerin bakımı çok fazla yorucu ve maliyetli değildir.


1- Chartreux Kedisinin Tüy Bakımıkedi

Bu kediler, diğer kedi türlerinin aksine tüylerinin fırçalanmasından çok fazla hoşlanmazlar. Normal şartlarda haftada bir kez tüylerinin taranması yeterliyken tüy dökme mevsimi geldiği zaman daha yoğun bir şekilde tüy dökmeye başlayacağı için tüylerini haftalık olarak daha sık fırçalamanız gerekebilir. Taranma süresi uzun olsa da kısa tüy yapısına sahip olduğu için fırçalamalar aksatılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: Tüy Toplama Eldiveni: Kedilerde Tüy Bakımı İçin En Basit Yöntem


2- Chartreux Kedisi Genel Bakımkedi

Chartreux cinsi kedilerde göz, tırnak ve kulak bakımı, her kedide olduğu şekilde yapılabilir ve özel bir bakım gerektirmez. Fakat enfeksiyon ve çeşitli sağlık sorunlarına karşın düzenli olarak yapmanız gerektiğini unutmayın.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır? [Detaylı Anlatım✅]


Chartreux Kedisi Beslenme Tavsiyeleri

Chartreux cinsi kedilerin beslenmesi, bakımından biraz daha fazla özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Bu kedilerin mama seçimini yaparken içerisinde %25 oranında protein ve %5 oranında da karbonhidrat olması gerektiğini unutmayın. Bunun yanı sıra bu kedilere sürekli olarak aynı mama verilmelidir. Eğer mamasını değiştirmeye karar verdiyseniz de bunu yavaş yavaş yapın.

İlginizi Çekebilir: Omega-3 Bakımından En Zengin Mamalar: En İyi 5 Balıklı Kedi Maması

Chartreux Kedisinin Sağlık Durumu

Chartreux Kedisinin Sağlık Durumu

Chartreux cinsi kedilere iyi bir bakım uygulandığında ve beslenme düzenine dikkat edildiğinde ortalama 12 – 15 yıl arasın yaşam süreleri vardır. Birçok kedi cinsinin aksine bu kedilerde çok fazla kalıtsal hastalık görülmemektedir. Fakat hepsinde olduğu gibi Chartreux kedilerinin de yatkın olduğu birtakım sağlık sorunları mevcuttur. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır;

  1. Patellar luxation,
  2. İdrar yolundaki taşlar,
  3. Polikistik böbrek hastalığı.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni

Chartreux Kedisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Chartreux Kedisi Ne Yer?

Chartreux cinsi kediler, ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılayan kaliteli mamalar yer. Düzenli olarak aynı mama ile beslenmesi çok daha faydalı olacaktır.

Chartreux Kedisi Çok Miyavlar mı?

Chartreux cinsi kediler sakin bir yapıya sahiplerdir ve çok fazla miyavlamazlar.

Chartreux Kedisinin Kökeni Neresidir?

Bu kedi cinsinin kökeni Fransa'dır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup