Köpek

Köpeklerde Hangi Aşılar Yapılmalıdır ve Neden Aşı Yapılmalıdır?

Yavru Köpek Aşısı

Köpeklerde aşılar, hem insan sağlığı açısından hem de köpek sağlığı açısından önemlidir. Aşıları zamanında ve tam yapılan köpekler daha sağlıklı olurlar.

Sevimli dostlarımızın bizimle, uzun süre zaman geçirmesini isteriz. Ancak onların dilinden anlayamadığımız için bazı yükümlülüklerimiz ek olarak sırtımıza biner. Sağlıklarını korumak için gerekli önlemlerin alınması, viral enfeksiyon riskine karşı aşılarının tam ve zamanında yapılması gibi incelik gerektiren konularda hassas davranmak, pet sahibi olarak bizlere düşüyor. Soğuk havalarda köpeğimizi giydirmek, mamalarını özenle seçmek ne kadar önemli ise hastalıklara karşı korumak için aşılarının zamanında ve tam olarak yapmak da önemli görev parçalarımızdan biridir.

Köpeklere Kaç Tane Aşı Yapılır?

Köpeklere kaç tane aşı yapılır

Onları evimize ilk aldığımız andan itibaren büyük bir sorumluluğun altına girdiğimizi unutmamamız ve buna göre davranmamız bilinci ile hareket etmemiz gerekir. Beslenmelerine gösterdiğimiz özenden tutun da onların sevebilecekleri oyuncakları edinmeye kadar her ayrıntı, petimizin sağlıklı yaşaması için önemlidir. Tüm bunlara ek olarak köpek aşısı yaptırmak da önemli bir sorumluluğumuz olmakla birlikte köpek için ise hayati bir öneme sahiptir. Peki, köpeklere kaç tane aşı yapılır?

Yavru köpeklere toplam 4 aşı yaptırılır. Bunlar;

  1. Karma aşısı,
  2. Corona aşısı,
  3. Bordotella aşısı,
  4. Kuduz aşısı.

İlginizi Çekebilir: Köpek Aşı Takvimi [🔥 Köpek Sağlığı İçin Zorunlu Aşı Listesi 🔥 ]


1- Köpek Karma Aşı Nedir?

Sevimli patinizi evinize aldığınız ilk dönemlerde yapılması gereken aşı, karma aşıdır. Karma aşı, köpeklere her yıl bir defa yapılır. İçerisinde köpeklerin yatkın olduğu 5 hastalığı önleyen antikorlar bulunmaktadır. Gençlik hastalığı, hepatitis, parainfluenza, parvovirus, leptospirosis hastalıklarının önüne geçmesi için uygulanan bu aşı, bir anlamda anne sütüne ek olarak uygulanması gereken bir aşıdır. Karma köpek aşısı, sevimli patiniz 6-8 haftalık iken yaptıracağınız aşıdır.


2- Köpek Corona Aşısı Nedir?

Son dönemlerde daha sık duymaya başladığımız koronavirüs, köpeklerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Bu hastalığa karşı önlem alınması için zamanında corona aşısı yaptırılmalıdır. Genel olarak toplu şekilde yaşayan köpeklere yapılan bir aşı olsa da uzman veterinerler, her köpeğe yapılması gerektiği konusunda bilgi vermektedir.


3- Köpek Bordotella Aşısı Nedir?

Köpek barınaklarında toplu olarak yaşayan sevimli köpeklere yapılan bordotella köpek aşısı için de yine uzmanlar, her köpeğe yaptırılması taraftarıdır. Köpeğinizin daha uzun ve sağlıklı yaşayabilmesi, olası hastalık riskine karşı korumada ve güvende kalabilmesi için zamanında köpek aşısı yaptırılmalıdır.


4- Köpek Kuduz Aşısı Nedir?

Köpek sahiplerinin sorumlulukları arasında düzenli olarak ve zamanında aşılarını yaptırmaları da yer almaktadır. Kanunen her yıl 1 defa köpeklere kuduz aşısı yaptırmak zorunludur. Yavru köpeklerde ise 12 aylık olduktan sonra yapılır. Kuduz hastalığı, köpeklerde çıkan bir hastalık olup tedbir alınmadığında, ölümcül bir hastalığa dönüşebilmektedir. Bu nedenle köpek kuduz aşısı yaptırmak önemlidir.


İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Kusar, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir?

Köpek Aşı Takvimi

Köpek aşı takvimi

Köpek sahiplerinin en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında köpek aşı takvimi gelir. Düzenli ve zamanında yaptırılmayan aşılar, köpekler için hayati risk oluşturabilir. Onları çeşitli bazı hastalıklara karşı koruyabilmek için aşılarının zamanında yapılması gerekir. Ancak yanlış aşılama programı ya da uygun olmayan aşılar, özellikle yavru köpeklerin hayatına mal olabilmektedir. Her köpek aşısı aynı teknik ya da aynı programda uygulanmayabilir. Bu nedenle köpeklere aşı yaptırılırken veteriner hekimin köpeğin sahip olduğu koşullara uygun hareket etmelidir.

İlginizi Çekebilir: Köpek Aşı Takvimi [🔥 Köpek Sağlığı İçin Zorunlu Aşı Listesi 🔥 ]

Köpeklere Neden Aşı Yaptırılır?

Köpeklere Neden Aşı Yaptırılır?

Köpek aşıları, hastalık olmaksızın yapılan aşılardır. Bunların amacı, olası hastalıklara karşı köpeğin dirençli olmasını sağlamak ve hastalık karşısında zayıf düşmesini engellemektir. Hastalığa yol açan etkenlerin zayıflatılması, köpeğin daha dirençli olmasını sağladığı için uzman veterinerler, köpeklere aşı yapılmasını önermektedir ve bazı aşılar, kanuni olarak yapılması zorunludur.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Deri Hastalıkları Neden Oluşur ?

Yavru köpeklere yapılan aşılardan sonra sağlık karnelerinin üzerine bazı harfler (DHPLPICR ) yazılır. Bu harfler, antijeni verilen hastalığın baş harflerini ifade etmektedir.

D – Distemper(Gençlik Hastalığı)

H– Viral hepatitis (Karaciğer iltihabı);

L – Leptospirosiz (Sarılık yapan mikrop);

Pi– Parainfluenza (Üst solunum yolu hastalığı yapan bir virüs)

P– Parvovirüs (Kanlı ishal hastalığı)

C– Coronovirüs (Viral ishal)

R– Rabies (Kuduz)

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir? [⭐ÖNERİLER]

Köpek aşısı yaptırmak önemli bir yere sahip olsa da köpek aşılarından sonra kesin bir garantinin olmadığını unutmamak gerekir. Her ne kadar yaptırılan aşılar köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirse de bağışıklık sistemi, çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Uzmanlara göre yavru köpeğin aşılanmasında en önemli olgu anneden geçen antikorların varlığıdır.

Yavru köpeklerde bağışıklık sisteminin güçlü olup olmaması biraz da anneye bağlıdır. Eğer anne, hastalık geçirmiş ve bağışıklık sistemi güçlü ise hamilelik döneminde yavru köpek, plasenta yardımı ile veya süt emme suretiyle antikor denen bağışıklık maddelerini pasif olarak (kendileri üretmeden) alırlar. Bu tip yavru köpeklerin bağışıklık sistemi daha güçlüdür ve hastalıklara karşı daha dirençlidirler. Ancak hangi köpeğin bağışıklık sisteminin güçlü olduğunu kestirmek mümkün olmadığı için tedbir amaçlı yavru köpek aşısı yaptırılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Zehirlenme Nedir, Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Meydana Gelebilen Hastalıklar

Köpeklerde Meydana Gelebilen Hastalıklar

Köpekler de diğer canlılar gibi bazı hastalıklara daha yatkındırlar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi köpek aşısının yaptırılmasının nedeni, bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemlerini güçlü hala getirmek ve olası bir hastalık durumunda, hastalığı kısa sürede atlatmalarını sağlamaktır. Peki, köpeklerde meydana gelebilecek hastalıklar hangileridir?

Köpeklerde En Sık Görülen 9 Hastalık

  1. Kanlı İshal (Parvoviral Enteritis)
  2. Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)
  3. Karaciğer Hastalığı (Hepatitis Contogiosa Canis)
  4. Köpek Enfeksiyöz Laringotracheitis
  5. Leptospirosis
  6. Köpek Boğmacası (Cennel Cough)
  7. Corona Virüs Enfeksiyonu
  8. Herpes Virüs Enfeksiyonu
  9. Kuduz

İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Kusar, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir?


1- Parvoviral Enteritis

Yavru ve yetişkin köpeklerde yaygın olarak görülebilen Parvoviral Enteritis (kanlı ishal) en tehlikeli hastalıkların başında gelmektedir. Kusma ve ani ölümlere neden olabilen bu hastalığa karşı köpek aşısının zamanında yaptırılması gerekir.


2- Distemper

Tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilen distemper hastalığı, köpeklerde sık görülen bir diğer hastalık türüdür. “Köpek gençlik hastalığı” olarak da adlandırılan bu hastalık; solunum, sindirim ve sinir sistemindeki bozukluklarda meydana gelen ve bulaşıcı bir hastalıktır.


3- Hepatitis Contogiosa Canis

Sindirim ve solunum sistemini etkileyen ve ölüme sebebiyet verebilen bir hastalık olarak kabul edilen Hepatitis Contogiosa Canis hastalığı (karaciğer hastalığı), köpeklerde en sık görülen hastalıkların başında gelir. Bu hastalık, akut seyirli bulaşıcı viral bir hastalık türüdür.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Sağlıklı Yaşam Sürdürmesi İçin Gerekli Olan 8 Vitamin


4- Köpek Enfeksiyöz Laringotracheitis

Solunum yolu hastalıkları, köpeklerde en sık görülen hastalıkların başında gelir. Erken dönemde köpek aşısı yaptırılması bu tip durumların önüne geçmeyi daha başarılı kılar. Enfeksiyöz Laringotracheitis köpek hastalıkları arasında sık görülen bir hastalıktır. Solunum yolunda hastalığın oluşmasına neden olan bu hastalık da viral hastalık tipidir.


5- Leptospirosis

Köpeklere aşı yaptırılmasının başlıca nedenleri olsa da genel amacı, köpeklerin yatkın oldukları hastalıklara karşı bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaktadır. Köpeklerde en sık görülen hastalıklardan biri olan Leptospirosis hastalığı; böbrek bozukluğu, kanlı ishal ve sarılığa neden olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa karşı sevimli patinizi koruma altına almak için erken dönemde aşı yaptırmanız gerekir.


6- Cennel Cough

Her yaş köpek grubunda görülebilen hastalıklardan biri olan Cennel Cough (köpek boğmacası), üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, tehlikeli bir hastalıktır. Bulaşıcı olmasa bile sevimli patinizin bu hastalığa karşı dirençli olması önemlidir. Yavru köpek aşıları zamanında yaptırıldığında bu hastalığın önüne geçmek daha kolay olur.

İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Bir Köpek Yetiştirmenin 5 Yolu [ GÜNCEL✅ ]


7- Corona Virüs Enfeksiyonu

Sevimli patilerinizde karşılaşabileceğiniz hastalıklardan biri iştahsızlık, kanlı ve mukuslu ishal, mental depresyon gibi belirtilerle kendini gösteren corona virüs enfeksiyonudur. Bulaşıcı ve viral bir hastalık tipi olan corona virüsü önlemek için erken dönemde aşılarının yaptırılması gerekmektedir.


8- Herpes Virüs Enfeksiyonu

Yeni doğan köpeklerde ölüme neden olabilen herpes virüs enfeksiyonu, solunum ve ürogenital sistemlerde enfeksiyona yol açan bulaşıcı bir köpek hastalığıdır. Bu hastalığa karşı köpeğin dirençli olabilmesi için erken dönemde yavru köpek aşısı yaptırılması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Göz Sorunlarının Oluşma Nedenleri


9- Kuduz Hastalığı

Köpeklerde en sık görülen hastalıklardan biri kuduz hastalığıdır. Buna karşı köpekler 6-8 aylık iken aşıları yaptırılır ve her sene bu aşının tekrar edilmesi kanuni olarak mecburidir. Bilinç kaybı, huzursuzluk, saldırgan tavır, salya akışı, yutkunma güçlüğü ve çeşitli felçlere neden olabilen kuduz, bulaşıcı bir hastalıktır.

İlginizi Çekebilir: Köpek Beslemenin Püf Noktaları: Bakım, Sağlık, Eğitim [✅ ÖNERİLER]


Köpek Aşıları Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Önemli Detay

Köpek aşıları hakkında bilinmesi gerekenler

Köpek aşısı yaptırdıktan sonra sevimli patinizde değişik bazı durumlar görebilirsiniz. Bunlardan bazıları normal karşılanırken bazıları da dikkat edilmesi gereken durumlardır. Köpek aşısı yaptırırken bilinmesi gereken önemli 5 detay şunlardır;

  1. Köpeklere aşı yapıldıktan sonra ani ateş yükselmesi, vücut ısısında düşüş ve fizyolojik tepkiler gibi durumlar görülebilmektedir. Bu durumlar, normal olmakla birlikte olması gerekenden daha fazla ise mutlaka veteriner hekime gösterilmesi gerekir.
  2. Köpek aşısı yaptırırken; tarihi geçmiş, soğuk odalarda muhafaza edilmemiş aşılardan kaçınmanız gerekir.
  3. Yapılan her aşının mutlaka patinizin karnesine işlenmiş olması gerekir ve veteriner hekimin mutlaka imzalamış olması gerekir.
  4. Köpeğinize aşı yaptıktan sonra siz olmadan kesinlikle dışarı çıkması engellenmelidir.
  5. Köpek aşıları tam ve zamanında yapılmış olsa da bu yüzde 100 güvende olduklarını göstermez. Bu nedenle sevimli patinizi, aşılanmayan köpeklerden uzak tutmanız gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Stres Nedenleri Nelerdir?

Yavru Köpek Aşısında Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

Yavru köpek aşısında dikkat edilmesi gerekenler

Yavru köpekler, yetişkin köpeklere göre daha güçsüz ve zayıftırlar. Hastalıkların bulaşma riski daha yüksektir. Bu yüzden aşılarının zamanında ve tam olarak yapılmış olmasına dikkat etmek gerekir, peki, yavru köpek aşısından dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte detaylar…

  1. Yavru köpeklerin iç ve dış parazitlerinin yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerekir,
  2. Aşı yapılacak köpeğin en az 6 haftalık olması gerekir
  3. Köpeğe aşı yapılmadan önce ateşinin ölçülmesi gerekir. Sağlıklı bir köpeğin 38,5 ile 39,5 derece arasında vücut sıcaklığı olur.
  4. Köpeğinize aşı yaptırmadan önce stressiz olmasına özen göstermeniz gerekir.
  5. Köpeğinize aşı yaptırırken dikkat etmeniz gereken en önemli madde, en az 1 hafta önce kortikosteroid türü ilaçlardan herhangi birinin yapılmamış olmasına dikkat etmeniz gerekir.
  6. Aşı yapılmadan 3 gün önce ve aşı yapıldıktan 3 gün sonrasına kadar köpeğinizin suyla temas etmemesine dikkat etmeniz gerekir.
  7. Yavru köpeğin, aşı yapılmadan önce sütten kesilmiş olması gerekir.
  8. Aşı yaptırmadan önce köpeğinizde ishal, kusma veya iştahsızlık gibi reaksiyonların olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Bu tip durumlar varsa, aşı ertelenmelidir.
  9. Aşılamalar arasında en az 14 gün olmasına dikkat edilmesi gerekir.
  10. Yapılan aşıların +2 ile +4 arasında muhafaza edilmesine dikkat edilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Parazit Neden Oluşur ? Parazit Tedavisi

Sık Sorulan Sorular

Yavru aşıları ne işe yarar?

Yavru köpek aşıları, bulaşıcı ve ölümcül olabilen hastalıklara karşı köpeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yaptırılır.

Yavru köpekler neye karşı aşılanmalıdır?

Yavru köpekler birçok hastalığa karşı aşılanmalıdır. Ancak temel olarak; köpek gençlik hastalığı, köpek hepatiti, köpek parvovirüsü hastalığı, kuduz ve barınak hastalıklarına karşı aşılanmalıdırlar.

Yavru köpeğime yönelik aşıları nasıl bilebilirim?

Yavru köpeğinize yönelik aşıları öğrenebilmek için veteriner hekime, köpeğinizin nereden zaman geçirdiğini (ev, bahçe, ormanlık alanlar, bakım evi, köpek oteli) söyleyin. Ayrıca köpeğinizle yurtdışı seyahatine çıkmış iseniz bunu da mutlaka bildirmeniz gerekir.

Yavru köpeğime ne zaman aşı yaptırmalıyım?

Yavru köpek aşıları, genellikle belli bir takvim aralığında yaptırılır. Ancak 6 ile 8 haftalık arasında olmaları şarttır.

Her yıl köpeğime aşı yaptırmalı mıyım?

Bazı aşılar, her yıl tekrarlanmalıdır. Tekrar aşılarının yaptırılmasına ilişkin mevzuatlar, ülkemizce belirlenmiştir. Örneğin kuduz aşısı, her yıl tekrarlanması gereken köpek aşısıdır.

Yavru köpeğime aşı yaptırdığımda ne olur?

Köpeğinize aşı yaptırdığınızda, bir miktar virüsü veya bakteriyi köpeğinize vermiş olursunuz. Bu da köpeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Yaptırdığım aşılar köpeğime virüs bulaşmasına neden olur mu?

Köpeklere yapılan aşılarda bulunan virüs ve bakteriler ölüdürler. Dolayısıyla köpeğinize virüs bulaşması durumu söz konusu olmaz.

Yavru köpek aşıdan sonra nasıl davranır?

Köpeğinize aşı yaptırdıktan birkaç gün sonrasına kadar biraz daha sessiz olduğunu görebilirsiniz. Bu durum bağışıklık sisteminin aşıya yanıt vermesine kadar sürer.

Yavru köpeğime aşı yaptırdıktan sonra ne yapmalıyım?

Yavru köpek aşısı yapıldıktan sonra bağışıklık sistemi normalden daha fazla çalışacağı için aşıdan sonra köpeğinizin iyice dinlenmiş olmasına özen göstermelisiniz. Aşı yaptıktan 24 saat sonra köpeğiniz normale dönmez ise mutlaka veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Unutmamalıyız ki biz insalar gibi köpeklerinde sağlık sorunları vardır, hem bu sorunların önüne geçmek için hemde biz insanlarla yaşamaya uyarlamak için belli periyotlarla aşı olmaları şart

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup