Kedi

Mısır Mau Kedisi Bakımı ve Fiziksel Özellikleri

Dünyanın en eski ırklarından biri olduğu düşünülen Mau kedisi, Mısırda oldukça saygı duyulan ve firavunların yanından ayırmadığı bir kedi ırkı olduğu yönünde rivayet vardır.2. Dünya savaşından sonra Avrupa’da büyük bir popüleriteye sahip olmuştur .

Mısır Mau Kedisi Genel Özellikleri

Mısır Mau Kedisi Genel Özellikleri

🐾 Herhangi bir uğraş gerektirmeden değişen yaşam şartlarıyla beraber doğal mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır.

🐾 Etkileyici görüntüsüyle tüm dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran bu ırk ilk olarak Mısırda görülmüştür.

🐾 2.Dünya Savaşının sonrasında Avrupa’da büyük bir popüleriteye sahip olmuştur ve günümüzde bu ırk kediler dünyanın her noktasında bulunur.

🐾 Mısır Mau kedisinin Avrupa’da yaygınlaşmasındaki temel etkenlerden biri de, Roma’da yaşayan Rus prensesi Natalie Troubetskoy’a hediye edilmesidir.

🐾 Mısır Mau kedi ırkı 2.5 kilogramdan 6.5 kilograma kadar ağırlıkları değişkenlik gösterir.

🐾 1977 yılından itibaren bu ırk resmi kuruluşlar tarafından tanınmaya başlamıştır.

🐾 Ortalama yaşam süreleri 12 ile 15 yıl olan Mısır Maun kedisi, sağlıklı bir kedi ırkına sahiptir.

🐾 Oldukça neşeli bir kişilik yapısına sahip olan bu ırk mutlu olduklarında bunu davranışlarına yansıtarak belli eder.

🐾 Zıplamayı ve tırmanmayı çok sever ve hareketli bir yapıya sahiptir.

🐾 Avcılık içgüdülerine sahip olan Mısır Maun kedisi, kuş ve kedi gibi hayvanlarla aynı ortamda bulundurulmasını tavsiye etmiyoruz.

Mısır Maun Kedisi Fiziksel Özellikleri

Mısır Maun Kedisi Fiziksel Özellikleri

Mısır Mau kedisi genel olarak fiziksel özelliklerine bakıldığında benekli tüy yapısına sahiptir ve hareketli bir ırktır. Adeleli bir vücut yapısına sahip olan bu cins kedilerin kendine has surat ifadesiyle sevimli bir görüntüye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dişilerine nazaran erkek Mısır Mau kedisi daha iri yarıdır. Yuvarlak kafa yapısı ile tüm dikkatleri üzerine çekmektedir.

İlginizi Çekebilr: American Bobtail Kedisi Kişiliği ve Beslenme Önerileri

Sevimli dostunuzun tüy yapısı oldukça sağlıklıdır. Bu nedenle görüntü itibariyle parlak tüy yapısına sahip olmasıyla beraber sağlıklı bir görünümü vardır. Her kedi ırkında görülebilen renk tonu ve desenleri olan Mau kedisinin kabul edilen ırk renkleri bronz, gümüş ve duman olarak literatüre geçmiştir. Arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzun olan bu cins kediler kalın ve uca doğru sivrileşen kuyruk yapısı ile dikkat çekici bir görüntüye sahiptir.

Mısır Maun Kedisi Karakter Tablosu

Çocuklarla arası: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 
Zeka: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Hareketlilik: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 
Bakım ihtiyacı: 🌟 🌟 🌟 
Oyunculuk: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 
Eğitilebilirlik: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 
İlgi ihtiyacı: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟🌟
Özgürlüğe düşkünlük: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
Sıcakkanlılık: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Şefkat: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Uyum: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟

Mısır Maun Kedisi Kişiliği

Mısır Maun Kedisi Kişiliği

Mısır Maun kedisini üç kelime ile tanımlamamız gerekse bu zeki, çevik ve eğlenceli olurdu. Yüksek zeka seviyesine sahip olduğu için verilen komutları kolaylıkla yerine getirerek öğrenme becerilerini geliştirmiştir. Oyuncu kişiliğine sahip olmasıyla bilinen bu ırk insanlarla vakit geçirmekten büyük keyif alır. Uygun bir eğitim verildiği takdirde sosyal bir kedi olabilir bu nedenle çevresiyle daha olumlu etkileşimler içerisinde bulunması için sosyalleştirmesi önemlidir.

İlginizi Çekebilir: American Wirehair Kedisinin Dikkat Çeken Özellikleri ve Karakter Tablosu

Sahiplerine karşı oldukça sıkı bir bağ kuran Mısır Mau kedisi sevdikleriyle birlikte vakit geçirmekten hoşlanır. Ayrıca bir diğer dikkat çekici kişilik özellikleri arasında suyu inanılmaz derecede sevmeleridir. Evin içerisinde musluktan akan bir su gördüğünde hemen yanınıza gelebilir ve oyun oynamaya başlayabilir. Yıkanmaktan büyük bir keyif alan bu ırk su dolu bir küvette saatlerce oynayabilir.

        🌟 Olumlu Özellikleri               🌟 Olumsuz Özellikleri
Suyla oynamayı inanılmaz derecede seven Mısır Maun kedisi, küvet suyun içerisinde saatlerce oynayabilir. Avcılık içgüdüsüne sahip oldukları için kuş ve diğer kedi cinsleriyle aynı ortamda bulundurulmaması tavsiye edilir.

Mısır Maun Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Mısır Maun kedisinin düzenli olarak bakım ihtiyacının yapılması gerekir. Sevimli dostunuzun daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için ihtiyacı olan bakımına özen göstererek, düzenli olarak uzman veteriner hekime götürülmesini tavsiye ediyoruz.

Mısır Maun Kedisi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Mısır Mau kedisinin düzenli olarak tüylerinin bakımı yapılması ve cildinin dış etkenlere karşı korunması için düzenli bakım yapılmasına ihtiyacı vardır. Bu işlemleri haftada iki kez uygun bir kedi tarağı ile tüylerini taramanız, ölü tüylerden kolaylıkla kurtulmasına yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebelir: Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? En İyi 5 Kedi Tarağı Önerileri

Mısır Maun Kedisi Nasıl Yıkanır?

Suyla oynamayı çok seven Mısır Maun kedi ırkını gerektiği takdirde yıkamanız gerekir. Hassas bir tüy yapısına sahip oldukları için tüylerinin yapısı kolaylıkla bozulabilir. Bu nedenle gerçekten kedinizin yıkanmaya ihtiyacı olduğu takdirde uygun bir kedi şampuanı ile ılık suda yıkanılmasını öneriyoruz.

İlginizi Çekebelir:Kedilerde Tırnak Kesimi: Kedilerin Tırnağı Nasıl Kesilir?

Mısır Maun Kedisi Beslenme Önerileri

Sevimli dostunuzun yaşına ve ihtiyacı olan sağlık koşullarına uygun kaliteli mama ile beslemek oldukça önemlidir. Her kedinin vücudunun ihtiyacı olan besin değeri farklılık gösterir. Bu bağlamda Mısır Maun ırkına, yaşına uygun kaliteli mamaları tercih etmelisiniz. Evcil kedinizin daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için vücudunun ihtiyacı olan besin değerlerini ona vermelisiniz. Ayrıca kedinize özel beslenme programı oluşturmak için Veteriner hekimden yardım almayı unutmayın.

İlginizi Çekebilir: Omega-3 Bakımından En Zengin Mamalar: En İyi 5 Balıklı Kedi Maması

Mısır Maun Kedisi Sağlık Durumu

Mısır Maun Kedisi Sağlık Durumu

Alanında yetkin kişilerin yaptığı araştırmalara baktığımızda Mısır Maun kedi ırkının bazı kalıtsal hastalıklara sahip oldukları görülmektedir. Ancak bu sağlıksız bir kedi olduğu anlamına gelmez. Uygun yaşam şartları sağladığı takdirde ortalama yaşam süresinin üzerinde yaşayabilir.  Bu kedi ırkından karşılaşılabilen kalıtsal hastalıklar şunlardır;

  1. Göbek bölgesinde oluşan fıtık problemleri,
  2. Piruvat kinaz eksikliği,
  3. Hassas cilt problemleri,

Mısır Maun kedisinin vücut direncini arttırabilmek adına düzenli olarak kontrollerinin yapılması sevimli dostunuzun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle Veteriner hekim tarafından aşı işlemlerinin uygulanması önerilmektedir.

Mısır Maun Kedisi Tarihi ve Kökeni

Mısır Maun Kedisi Tarihi ve Kökeni

Köklü bir tarihe mensup olan Mısır Maun kedi ırkı,  yapılan araştırmalar sonucunda Mısır’da oldukça saygı duyulan bir kedi ırkı olduğu konusunda savlar vardır. Rivayete göre de Mısır Mau kedisi firavunların yanından ayırmadığı bir kedi ırkı olduğu konusunda söylemler vardır. 2.Dünya Savaşının sonrasında Avrupa’da yaygınlaşmıştır ve günümüzde bu ırk kediler dünyanın her noktasında bulunur. Mısır Mau kedisinin Avrupa’da yaygınlaşmasındaki temel etkenlerden biri de, Roma’da yaşayan Rus prensesi Natalie Troubetskoy’a hediye edilmesidir.

Mısır Maun Kedisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Mısır Maun Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Mısır Maun Kedisi ortalama 12 ile 15 yıl yaşar.

Mısır Maun Kedisi Diğer Hayvanlarla Arasındaki Uyumu Nasıldır?

Avcılık içgüsüne sahip olan Mısır Maun kedisi diğer hayvanlarla olumlu iletişim içerisine giremez.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup