Köpek

Yavru köpekler hakkında bilmeniz gerekenler

Evrendeki tüm canlılar yavruluk dönemi yaşar lar. İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar. Her biri yavruluk döneminden geçerler ve büyürler. Köpekler de yavruluk dönemi geçirirler ve bu dönemde belli bazı durumlarla karşılaşırlar.

Yavru Köpekler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yavru köpekler hakkında bilinmesi gerekenler

Yavru köpekler, ilk duydukları zaman hem sağır hem de kördürler. 9-12 gün arasında gözlerini açamazlar ve duyamazlar. Bu dönem, köpekler için en önemli evredir. Zira bugünlerde annesinden ayrı kalması yavru köpek için çok sıkıntılara neden olur.

Yavru köpeklerin dişleri doğumdan sonraki birkaç hafta içinde çıkmaya başlar, bu dişler kısa bir süre sonra düşerek asıl dişlerle yer değiştirirler, bundan sonra kalıcı dişleri çıkmaya başlar. Bu süreç 7 aylık oluncaya kadar devam eder, sağlıklı köpeklerde 42 diş bulunmaktadır.

Yavru Köpeklerde Uyku

yavru köpekler hakkında bilinmesi gerekenler

İnsanlar da bebek iken uykuya daha fazla ihtiyaç duyarlar. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 saat uyku ile zinde olabilirken bebeklerde bu durum daha farklıdır. Yavru köpeklerde de durum farksızdır, bir köpek yavrusu günlük ortalama 14 saat uyur.

Yaşam Şekli

yavru köpekler hakkında bilinmesi gerekenler

Yavru köpeklerde ilginç olan uyku konusunu biraz daha irdelediğinizde karşınıza şöyle bir sonuç çıkıyor. Yavru köpekler günün yüzde 90’lık bölümünü uyku ile geçiriyorlarsa geride kalan yüzde 10’luk zaman diliminde ne yapıyorlar. İşte bu da işin diğer ilginç kısmı, çünkü köpekler bu süreyi beslenmeye yani anne sütü emmeye ayırıyorlar.

Koklama

yavru köpekler hakkında bilinmesi gerekenler

Köpeklerin insanlardan 1000 kat daha keskin koku alma yeteneğine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Köpeklerin bu özellikleri henüz 3 haftalık iken kendini göstermeye başlar. Bu nedenle köpeğinizin koku almasına engel olmayın, yavru köpekler bu yeteneklerini keşfetmek için koku alma hareketinde bulunurlar.

Yürüyüş

Hayvanların insanlardan en büyük farkı fiziki gelişmedir. Bir bebeğin yürümesi ortalama 2 yıl sürerken yavru köpeklerde bu durum 2-3 hafta gibi bir süreyi kapsar ve biraz daha zaman geçtiğinde yetişkin bir köpeğe benzemeye başlarlar. Yavru köpeklerde yürüme problemi çok normal görülmektedir. Erken sürede yürümeye başladıkları için bazen yalpalanırlar veya düşerler.

Sosyal Varlıklar

yavru köpekler hakkında bilinmesi gerekenler

Köpekler ve kediler daha doğmadan önce sosyalliklerini gösterirler. Zira henüz anne karnında iken bile kendileriyle beraber bekleyen başka kardeşleri de vardır. Doğduktan sonra da köpekler birbirlerinden ayrılmazlar bu durum ilerledikçe çevresindeki hayvanlarla da uyum sağlamasını etkiler.

Büyüme

Yukarıda söylediğim gibi köpeklerin veya diğer hayvanların insanlardan farkı erken büyümeleridir. Köpekler 1 yaşına geldiklerinde yetişkin olarak kabul edilirler. 1 yaşına gelmiş bir köpek, 15 yaşındaki insan ile aynı konumdadır.

Not: Yavru köpekler de bebekler gibidirler, daha geç anlarlar, komutları daha geç yerine getirirler. Bebekler de böyledir, bu nedenle onlara karşı şefkati elden bırakmayın.

Yavru Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

yavru köpekler hakkında bilinmesi gerekenler

  • Yeni doğan köpeklerin ilk 2 ay boyunca annesinden ayrılması doğru değildir. Anne sütündeki maddeler, köpeğin bağışıklık sistemi için hayati önem taşımaktadır.
  • Eğer mecburi olarak anneden erken ayrılmış bir köpek varsa ek gıdalarla özenli bir şekilde beslenebilir.
  • Yavru köpekler için en önemli unsur beslenmedir. Kaliteli ve protein oranı yüksek bir mama tercihi yapılmalıdır.
  • Yavru köpekler stresten uzak tutulmalı ve rahat edebilecekleri bir ortam hazırlanmalıdır.
  • Köpeklerde en önemli konulardan bir tanesi de aşılardır. Köpek aşıları hakkında bilgi sahibi olmak için Köpeklere Hangi Aşılar Yapılmalıdır? Aşının Önemi isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Köpek aşı takvimine uygun bir şekilde aşıları yapılmalıdır.
  • Aşıları yapılmadan dışarıya çıkartmaktan kaçınılmalıdır.
  • Yavru köpeklerin bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için bulunduğu ortamın temiz olması gerekir.
  • Bulunduğu ortamın çok sıcak veya soğuk olmaması gerekir.
  • Küçük yaşlardan itibaren tasma eğitimi, havlama eğitimi ve sosyalleşme eğitimi gibi konuların üzerine düşmek gerekir. Yavru Köpek Eğitimi İçin 7 Altın Kural isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Yavru köpeklerin daha hassas ve ilgiye muhtaç olduklarını unutmayın ve yetişkinlik dönemlerine kadar özenle bakımını ve beslenmesini üstlenin.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup