Kedi

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde ağız kokusu oluşumunun birçok farklı nedeni olabilir. Kimi zaman yetersiz diş ve ağız bakımı nedeniyle koku oluştuğu gibi kimi zaman da çeşitli sağlık sorunları nedeniyle kedilerin ağzında koku oluşabilir. Kedinizin ağız kokusu çok keskin ve yoğun bir şekildeyse bunun altında yatan bir takım medikal sorunlar bulunabilir. Böyle durumlarda önceden tedbir alarak sorunun önüne geçilmesi gerekmektedir. Eğer kedinizin ağzı yoğun bir şekilde kokuyorsa mutlaka bir veteriner hekimden destek almanız gerekmektedir.

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Genellikle kedilerde oluşan ağız kokularının sebebi ağzında biriken ve koku yapan bakterilerdir. İlk bakışta bu sorun diş veya diş eti sorunu belirtisi olabilir. Bazı kedilerin dişlerinde tartar ve plak problemleri olduğu için koku yapıyor olabilir. Bunun yanında dermatolojik sorunlar ve beslenmesi de ağız kokusuyla ilgili bir durumdur.

İnatçı ve yoğun bir ağız kokusu ise ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu hastalıklar arasında ağız anormaliteleri, solunumsal sistem sorunları, sindirim sistemi gibi hastalıklar ve böbrek veya karaciğer problemi olabilir. Her ne olursa olsun ağız kokusu dikkat edilmesi gereken bir konudur ve hızlı bir şekilde tedbiri alınmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedimin Ağız Kokusunun Kaynağını Nasıl Anlarım?

kedilerde diş bakımı

Bu konu için en doğru adım veterinere gitmek olacaktır. Veteriner tarafından yapılan fiziksel bir muayene sonrasında sorunun temel nedeni belli olacaktır. Ancak her zaman için tek bir seferde sorunun kaynağı bulunmayabilir. Dolayısıyla bir kaç aşamadan oluşan testlere tabi tutulabilir. Veterineriniz muayene sırasında beslenmesi, oral hijyeni, egzersiz alışkanlıkları ve genel davranışları hakkında sorular sorabilir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde Ağız Kokusu İçin Ne Yapılmalıdır?

kedilerde diş bakımı

Bu konu için aşağıdaki belirtilerden bazıları kedinizde görülüyorsa veterinere gitmeniz gerekmektedir.

Eğer kedinizin dişlerinde kahverengi tartar, salya artışı, çiğneme ve yutma zorluğu, kırmızı ve iltihaplı diş etleri gibi sorunları görüyorsanız, diş ve diş eti sorunları yaşıyor olabilir.

Kedinizin ağız kokusu normale göre daha şekerli kokuyorsa, diyabetin işareti olabilir. Böyle bir koku gördüğünüz zaman çok su içiyor ve daha sık tuvalete gidiyorsa diyabet görülebilir.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni

Bununla beraber kedinizin ağız kokusu, idrar kokusuna benziyorsa böbrek sorunları yaşıyor olabilir. Eğer kedinizde pis ve ağır bir ağız kokusu eşliğinde kusma, iştahsızlık, sarı kornealar gibi sorunlar gözlemliyorsanız karaciğer problemi yaşıyor olabilir. Son olarak kediniz sürekli ağzına patisini götürüyorsa sıradan bir davranış değildir ve veterinere gidilmelidir.

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

kedilerde diş bakımı

Kedinizdeki ağız kokusunun sebebi tartar ve diş problemleriyse yapılacak olan profesyonel bir diş temizliği sonrasında bu sorunu aşabilirsiniz. Ancak kedinizin ağız kokusunun sebebi sindirimsel sorunlardan kaynaklanıyorsa veterinerinizin söylediklerini yerine getirmeniz gerekmektedir. Böyle bir durumda kulaktan dolma bilgilere ve internet üzerinden gördüğünüz bilgileri denememenizi tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

erkek kedilerde kısırlaştırma

Bu sorunun önüne geçmek için düzenli olarak veterinere gitmelisiniz. Bu veteriner muayeneleri sırasında kedinizin dişlerinin muayene edilmesine önem gösterin. Bununla beraber kedinizin dişlerini periyodik (mümkünse her gün) fırçalayın. Dişlerini fırçalarken kediler için özel üretilen diş fırçaları ve macunları kullanmaya özen gösterin. Son olarak veterinerinizden kedinizin diş sağlığını önemseyen bir beslenme programı talep edin ve buna uymaya çalışın.

Kediler için en uygun ağız bakım ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir: Yavru Kediler Neden Isırır?

Kedilerde Ağız Kokusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kedilerin Ağzı Neden Kokar?

Kedilerin ağzının kokmasının en temel nedenleri tartar ve çeşitli diş problemleri olabilmektedir. Bu nedenle kedinizin ağız kokusu varsa ve iyi bir diş ve ağız bakımı sonucunda yine de geçmiyorsa veteriner hekime başvurmanız gerekir.

Kedilerin Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Kedinizin ağız kokusunu gidermek için düzenli olarak dişlerini fırçalamalısınız. Yine de geçmiyorsa çeşitli sağlık sorunları nedeniyle koku oluşmuş olabilir. Bu durumda veteriner hekime başvurmanız faydalı olacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup