Köpekler Neden Kokar? Köpeklerde Koku Yapan Hastalıklar
Köpeklerin kokması, genellikle dışarıda geçirdikleri vakitten sonra eve geldiklerinde başlar. Aslında basit bir yöntem buna çare olabilir. Mesela eve geldiğinizde küçük bir duş aldırarak köpeğinizin kokmamasını sağlayabilirsiniz. Ancak koku banyodan sonra kaybolmuyorsa bu durum, köpeğinizin sağlık sorunlarının olduğunu gösteriyor olabilir.
Sağlık sorunlarından önce köpeğinizi yıkayarak kokunun devam edip etmediğini kavramanız gerekmektedir. Bunun için isimli rehberimizden yardım alabilirsiniz.
Dışarıda gezinen köpekler, herhangi bir yere uzanabilirler hatta oyun oynarken sırt üstü yerlere yatabilirler. Bu minik dostların yaptıkları hareketler, vücutlarında bakterilerin toplanmasına ve bu bakterilerin de koku yapmasına neden olur. Ancak bilmeniz gereken önemli bir konu; köpeğin kokusu, sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Şimdi sizlere hangi durumlarda sağlık kontrolünden geçirmeniz gerektiği ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız.
🐶 İlginizi Çekebilir: Köpekler Nasıl Temizlenir? (tıklayın)
Sayfa Özeti
Köpeklerde Kokuya Yol Açan Sağlık Sorunları Nelerdir?
Yukarıda belirttiğimiz üzere köpeklerin kokmasının sebebi sağlık sorunları olabilir. Eğer köpeğiniz pislendiği için kokmuyorsa muhtemel bir sağlık sorunu bulunmaktadır. Köpeklerde kokuya yol açan sağlık sorunları şunlardır:
🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde sağlık (tıklayın)
1- Cilt Enfeksiyonu ve Alerji
Köpekler, yapı olarak tüylerini korumak için sürekli bakteri üretirler. Bu bakteriler zaman zaman kaşıntıya neden olur ve köpekler kaşınmaya başlarlar. Kaşıdıkça da ciltlerinde yaralar meydana gelir ve bu yaralar da kokmalarına neden olur. Minik dostunuzun kokması geçmiyorsa, ilk olarak cildini kontrol etmeniz gerekiyor.
Bu dermatolojik sorunlar hakkında detaylı bilgi almak için Köpeklerde Deri Hastalıkları Neden Oluşur? isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
2- Göz Akıntısı
Her köpekte göz akıntısı olur, bu normal bir durumdur. Ancak bazı köpeklerde bu durum aşırıya kaçar ve bu durumdan dolayı gözlerinin çevresinde kahverengi çizgiler oluşmaya başlar. İşte bu durum, “alarm” durumudur. Eğer düzenli bir şekilde göz bakımı yapılmazsa, çizgiler bakteri üretmeye başlar. Bu durumda da köpeğinizde kokma sorunu ortaya çıkacaktır.
Köpeklerin göz sağlığı hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde sağlık (tıklayın)
3- Diş Problemleri
Minik dostunuzun ağzı kokuyor olabilir. Düzenli diş temizliği yapılmayan köpeklerde en sık rastlanan sorunlardan biri de budur. Zamanla dişlerin plak ve tartar üretmesi, dişlerinin çürümesine neden olur ve bu durumda köpeğinizin ağzının kokması kaçınılmaz olur. Bu nedenle köpeğinizin diş bakımını sürekli olarak kontrol altında tutmanız gerekiyor.
🐶 İlginizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [✅UZMAN ÖNERİLERİ] (tıklayın)
4- Böbrek Problemleri
Böbrekler, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de kokuya neden olabilmektedir. Minik dostunuz bir anda kokmaya başladıysa kesinlikle bir veterinere göstermenizde fayda vardır. İlerleyen durumlarda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğinizin habercisidir bu durum. Aynı zamanda böbrek sorunları ağız kokusuna da yol açabilmektedir.
5- Kulak Enfeksiyonu
Köpeklerin kokmasının bir diğer nedeni ise kulak enfeksiyonudur. Genellikle köpeklerin bakımı yapıldığında kulakları ihmal edilmektedir. Bu yüzden de çoğu köpeğin kulaklarında oluşabilen bakteriler, zamanla enfeksiyona dönüşmektedir. Böylesi bir durumda köpeğinizi bir veterinere göstermeniz en doğru karar olacaktır.
Tüm yukarıda saydığımız nedenler ve çözümler etrafında köpeğinizin kişisel bakımını zamanında yapmanız, köpek maması seçiminde dikkatli davranmanız, minik dostunuzun kokmadan yanınızda zaman geçirmesini sağlayacaktır. Köpeklerde kokma sorunun en temel sebeplerinden bir tanesi de tüy bakımının doğru yapılmaması olduğu için köpeğinize özel seçtiğiniz köpek fırçası doğru olmalıdır. En uygun köpek bakım ürünlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
🐶 İlginizi Çekebilir: 5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? [✅DETAYLI ANLATIM] (tıklayın)
İlginizi Çekebilir 👇
Köpeklerde Ağız Kokusunun Nedenleri
Köpeklerde ağız kokusunun en temel nedeni, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmamasıdır. Hepimizde olduğu gibi diğer hayvanların da ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Aksi takdirde kötü kokuların ortaya çıkacağı gibi aynı zamanda çeşitli sağlık sorunları da baş göstermeye başlayacaktır. Bu durumun önüne geçebilmek adına ve köpek dostunuzun kokusunu bir nebze de olsa azaltmak için ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekir.
🐶 İlginizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [✅UZMAN ÖNERİLERİ] (tıklayın)
Köpeklerde ağız kokusuna neden olan diğer sağlık sorunlarından bazıları ise şunlardır;
- Maloklüzyon,
- Çapraşıklık,
- Diş deformiteleri,
- Çenenin anatomik yapısındaki bozukluklar.
🐶 İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Sağlıklı Yaşam Sürdürmesi İçin Gerekli Olan 8 Vitamin (tıklayın)
Editör Tavsiyesi ☺
Henüz bir köpek almadıysanız ve çok fazla kokmayan bir köpek sahiplenmek istiyorsanız sizin için tavsiye edebileceğim çok iyi bir video var! Aşağıya bıraktığım videoyu izleyerek en az kokan köpek türlerini görebilir ve seçiminizi ona göre yapabilirsiniz. Yazım hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum, yorumlar kısmına düşüncelerinizi bırakmayı unutmayın. İyi seyirler 🙂
Köpeklerin Kokması Hakkında Sık Sorulan Sorular
Köpeğim Çok Kokuyor Ne Yapmalıyım?
Köpeğinize özel şampuanlarla banyo yaptırın ve daha sonra kokusu geçmiyorsa bir veteriner hekime başvurun. Çünkü bu koku herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklıyor olabilir.
Köpeklerin Ağzı Neden Kokar?
Köpeklerin ağzının kokmasının en temel nedeni, diş ve ağız bakımının düzenli olarak yapılmamasıdır. İyi bir bakım ile bu sorunun önüne geçilebilir.