Duygusal bir tanım olarak nitelendirilen kıskançlık, sadece insanlara has bir duygu değildir. Köpeklerde de kıskançlık durumu söz konusudur hatta bu durum, bazen liderlik kavgalarına bile götürebilir.
Sevimli dostlarımız genel olarak haksızlık hissettiğinde ya da tüm ilginin bir anda başka birine doğru kaydığını hissettiğinde, kıskançlık hissiyatı yaşar. Uzun bir süre, haksızlığın farkına varan ve kendilerine yanlış muamele edildiğini hissettiklerinde de kıskanç davranışlar sergiler. Bu nedenle bunların önüne geçebilmek bu konu hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.
Sayfa Özeti
Köpeklerde Kıskanma
Köpeklerin kıskançlığı üzerinde yapılan birçok araştırma bulunuyor. Bunların arasında en tutarlısı ise Psikolog Christine Harris’in gözlemsel olarak yaptığı araştırmadır.
Harris, bir aile ziyaretinde, “border collie” cinsi 3 köpekle karşılaşır. Bunlardan ikisiyle ilgilenmeye başlayınca, üçüncü köpeğin kendisine sokulduğunu far keder. Durumdan istifade ederek araştırmasında işe yararlılık yönüne eğilim gösteren Harris, iki köpeği sevmeye devam edince, üçüncü köpeğin kendisini de sevmesi için şirinlik yapmaya çalıştığını bunun akabinde diğer köpeklere karşı liderlik kurma çabası içerisine girdiğini görür ve böylece araştırmasını detaylandırmaya karar verir.
Köpekler Neden Kıskanır?
Köpekler, sağladığınız ilgi, yiyecek ve diğer iyi şeylerden kendi paylarına düşeni ister ve bu gayet doğaldır. Ancak sevimli dostunuz bir şeylere bozulduğunda ya da kıskanç davranmaya başladığında olduğundan daha hırçın ve agresif tavırlar içerine girer. Köpeğinizin bir dili olmasa da onun hal ve hareketlerinden kıskandığını anlayabilirsiniz. Ancak nedenini anlamak için yazımı okumaya devam edin.
Çoğu zaman, köpeğinizin kıskançlığına aşağıda bahsettiğim değişiklikler neden olur:
- Yeni bir düzen,
- Yeni ev ve mahalle,
- Yeni bir bakıcı,
- Evde yeni evcil hayvanlar,
- Evde yaşayan yeni insanlar,
- Yeni bir bebek veya çocuk,
Köpeklerde kıskanma durumu tamamen iç güdüsel bir eylemdir. Yukarıda belirttiğimiz üzere köpekler, başka hayvanlarla, eşyalarla veya insanlarla ilgilenildiğinde kıskançlık gösterebilir. Örneğin yen doğmuş bir bebeği kıskanması oldukça doğaldır.
Köpeklerde kıskançlık durumunda farklı tepkiler görülebilir. Bazı köpekler agresifleşebilir, bazı köpekler ise size şirinlik yapabilir. Buradaki asıl konu dikkat çekmeye çalışmalarıdır.
İlginizi Çekebilir: Köpek Eğitmenlerinden 8 Adımda Yavru Köpek Eğitimi
Köpeklerde Kıskançlık Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerin vücut dilini anlamak oldukça önemlidir. Kıskançlık durumunda verdikleri tepkiler ile size bazı şeyler anlatabilir. Peki, köpekler kıskandıklarında ne yapar?
- Aşırı havlama: Eğer bir köpeğin sahibi başka bir insana, bebeğe veya eşyaya olması gerekenden fazla ilgi gösterirse, köpek sürekli olarak havlayabilir. Chihuahua gibi ırklarda bu durum sık görülür. Bazı köpeklerde uluma görülebilir.
- Tuvaletini Eve Yapmak: Bir diğer görülen tepki ise tuvalet eğitimi olmasına rağmen, evin ortasına tuvaletini yapmasıdır. Bunun anlamı; bulunduğu ortamın sahip olduğunu ifade etmeye çalışmasıdır.
- Saldırganlık: Köpekler kıskançlık duygusuna kapıldıklarında saldırganlık, hırlama, diş gösterme ve ısırma gibi eylemleri gerçekleştirebilir.
- Eşyalara Zarar Verme: Bir diğer belirgin tepki ise kendi eşyalarına ve ortalıkta bulduğu eşyalara zarar vermeye çalışmasıdır. Ayrıca sahibinin eşyalarını başka yerlere götürerek
Bunların haricinde yemek yemeyi kesme veya çok yemek yeme, sızlanma ve sahibini yalama durumları görülebilir.
İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi [🐶ÖNERİLER]
Kıskanan Köpekler için Ne Yapılmalıdır?
Köpeğinizin kıskandığını anladığınız anda onu mutlu etmeniz en güzel seçenek olacaktır.
- Eğer köpeğiniz yeni doğmuş bir bebeği kıskandıysa köpeğinize ilgi gösterin.
- Yukarıda belirttiğimiz üzere bir insanı, bebeği veya yeni bir hayvanı kıskandıysa, köpeğinizi onunla tanıştırın. Köpeğinizi tanıştırmak için hep beraber oyun oynamayı seçebilirsiniz.
- Köpeğinizin kıskandığını hissettiğiniz ödül maması verebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise ona yeni oyuncak alabilirsiniz. Böylece kendisine önem verdiğinizi anlayacaktır.
Köpeklerde Kıskançlık Deneyi Nasıl Yapıldı?
- Deneylerde; kuyruk sallayan oyuncak bir köpek, içi oyulmuş bir kabak ve gerçek köpekler kullanılacaktı.
- Ev sahipleri, kuyruk sallayan oyuncak köpeği ve içi boşaltılmış kabağı severek, gerçek köpeklerine ilgisiz kalacaklar ve bu durumda köpeklerinin nasıl bir tepki verdiklerini inceleyeceklerdir.
- Bu deney sonucunda Harris’in aktardığı “Tam olarak nereye varacağımızdan emin değildik ve onların etkileşime mi girecek yoksa çılgına mı döneceklerini bilmiyorduk.” Ancak bu deneyden sonra bazı köpeklerin agresif olması bile çalışma içerisinde gösterdikleri kıskançlık sayesinde gitmişti.
Köpeklerde Kıskançlık Deneyi Sonucu
Yapılan deneyde, köpek sahiplerinin genel olarak verdikleri bilgi; gerçek köpeğin, oyuncak köpeğin üstünü örtmeye çalıştığı ve kendisini sevmesi için o güne kadar yapmadıkları şirinlikleri yapmaya başladıklarını belirtiyorlar.
Aslında köpeklerdeki duygu hassasiyeti, insanlarınki ile aynı hatta zaman zaman daha fazla olabilmektedir. Bir bakıma köpeğinizi eğitmek veya kendinizi daha fazla sevdirmek için bu tip bir deneye başvurabilirsiniz. Ancak hatırlatmadan geçmek istemediğim bir konu; köpeğiniz aşırı kıskanç ise çevresine ya da size istemeden zarar verebilir.
Deney ve çalışmalarla köpeğinizin kıskanç olup olmadığını öğrenirken kesinlikle tek başınıza kalmamaya özen göstermenizi öneriyoruz.
Editör Yorumu👩🦳
Köpeğinize ilgi göstermeniz en önemli hususdur ve kıskançlık durumunu minimize etmek için küçük yaşlarda sosyalleştirmek en doğru seçenek olacaktır.
Köpek Kıskançlığı Konusunda Sık Sorulan Sorular
Köpeğimin Kıskançlıktan Kurtulmasını Nasıl Sağlayabilirim?
Köpeğiniz kıskandığında sinirlenip, agresif tavırlar içerisine girebilir. Bu noktada neyi kıskandığını belirlemeniz gerekir. Eğer evinize aldığınız yeni bir evcil hayvanı kıskanıyorsa, ilginizi azaltmanız gerekir.
Köpeğim Kıskanırsa Ne Yapmalıyım?
Eğer köpeğiniz olduğundan farklı tavırlar içerisine giriyorsa bu durumu ortadan kaldırmak için ilginizi kıskanan köpeğinize doğru yöneltin.