GenelKedi

Van Kedisi Özellikleri Nelerdir? Kişiliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Van Kedisi son derece sadık, cesur, zeki, enerjik, oyuncu, uyumlu, avcı ve koruyucu kişiliğiyle bilinmektedir. Türü diğer kedilerden ayıran en büyük özelliği, genetik bir bozukluk sonucu oluşan iki farklı göz rengidir. Dünyanın en eski kedi ırkları arasında olduğu düşünülen Türk Van Kedisi, bundan 5.000 yıl önce Van Gölü çevresinde yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir.

Van Kedisi Özellikleri

🐾 1969 yılında “saf kan kedi” olarak kabul edine Van Kedisi, diğer kedilerden farklı özelliklere sahiptir. Titizliği, sevecenliği ve sahibine karşı gösterdiği sevgi ile ön plana çıkar.

🐾 Diğer kedilerin aksine bu kedi cinsi suyla oynamayı sever, suda vakit geçirmeyi kendine bir hobi olarak görür.

🐾 Bu kediler dünyadaki en doğal kedilerden bir tanesidir. İlk defa bir İngiliz çift tarafından İngiltere’ye götürülmüş ve buradan tüm Avrupa’ya yayılmış bir kedi ırkıdır.

🐾 Van kedisinin en büyük özelliği hiç şüphesiz gözleridir. Mavi veya kehribar rengine sahip gözleri ile dikkatleri üzerine çeken kedilerden bazılarında bir gözünün mavi, diğerinin ise kehribar olduğu görülebilmektedir. Boyunları kısa, elmacık kemikleri çıkık olan kediler, güçlü bir çene yapısına sahiptirler.

🐾 Kulakları, patileri ve burunları pembemsi bir renge sahip olan Van kedilerinin gözleri, badem şeklinde yüzlerinde belirgin bir şekilde kendini gösterir. Kedinin en çok dikkat çeken yönünün de gözleri olduğunu belirtmeden geçmememiz gerekiyor.

🐾 Bu kedilerin tüyleri uzundur. Çift katmanlı, yumuşak bir tüy yapısına sahip olan Van Kedisinin alt katmanda yer alan tüyleri ipeksidir. Tüylerinin sağlığını korumak için düzenli olarak bakım yapılması gerekir. Tüylerinin rengi ise beyaz olmakla beraber, kuyrukları ve baş bölgesi sarı lekeli olarak görülebilir.

🐾 Yapılan araştırmaların sonucunda, Van kedilerinin sağırlığa yatkın olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu durum, iki gözü mavi veya tek gözü mavi diğer gözü kehribar rengi olan kedilerde yüzde 2-3 dolaylarında görülmektedir. Beyaz tüyleriyle dikkat çekici bir yapıya sahip olmaları ise, Van kedilerinin sevilmesini daha bir arttırıyor.

🐾 Bu kediler genel yapıları itibariyle zeki ve canlı bir mizaca sahiptir. İnsanlarla beraber yaşamayı daha çok severler. Kucağa alınmaktan hoşlanmayan bir türdür. Bu kediler oldukça temizdir ve kendilerini temizlemek için özel çaba gösterirler.

🐾 Sıcakkanlı bir yapısı vardır ve diğer kedilerle uyumlu bir yaşam biçimine sahiptir. Dikkati ve ilgiyi üstüne çekmek ister. Bunun yanında konuşkan bir kedi türüdür.

🐾 Oyun oynamayı seven bir ırktır. Avcılık içgüdüleri gelişmiştir. Zaman zaman başına buyruk davranışlar sergileyebilir.

🐾 İlginizi Çekebilir: Kedinizin Sizi Sevdiğini Gösteren Davranışlar Nelerdir?

Van Kedisi Kişiliği

Ban Kedisi, son derece enerjik, hareketli ve oyuncu bir kedi türü olmasıyla bilinmektedir. Her zaman hareketli ve aktif olan bu cins, ev içerisinde zıplamaktan ve oyunlar oynamaktan büyük zevk almaktadır. İç güdüsel olarak sadık ve avı kişiliğiyle ön plana çıkan ırk, yüksek yerlerde bulunmaktan ve suda yüzmekten hoşlanmaktadır. Yavru Van Kedisi olarak uygun şekilde sosyalleştirildiğinde, aile üyeleriyle güçlü bir bağ kurabildiği sosyal ve şefkatli bir kedidir.

Şefkatli, enerjik ve sadık kişiliklerinin yanı sıra oldukça zeki olmasıylada bilinen Türk Van Kedisi, interaktif oyunlar oynamaktan, gel-git komutlarını yerine getirmeleriyle de bilinmektedir. Zeki oldukları kadar cesur da olan bu ırk, adeta bir aslan yavrusu gibi hırıltılar çıkartarak koruyucu kimliğini göstermekten ve avcılık içgüdüsünü ortaya koymaktan asla çekinmemektedir.

Van Kedisi, geçmişinde de olduğu gibi yüzmekten büyük zevk almaktadır. Suya olan hayranlığıyla bilinen bu sevimli tür havuz, küvet ve deniz gibi su birikintilerinde dolaşmaktan kendini alıkoyamaz. Ancak bu alışkanlığının her daim kontrol altında tutulması gerekmektedir aksi taktirde ev içerisinde muslukları veya su kaselerini ideal bir eğlence haline getirebilirler.

Van Kedisi Fiziksel Özellikleri

Van Kedi cinsini diğer kedi türlerinden ayıran en büyük özellik, genetik bir bozukluk sonucu oluşan iki farklı göz rengidir. Bazı Van kedilerinde her iki göz de mavi olurken bazılarında her iki göz de kehribar olabilir. Irkın en ilgi çekici olanı bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkli olanıdır.

Boyut: Türk Van kedisi, orta derecede uzun gövdeye sahip iri, kaslı, iyi yapılı bir türdür. Dişileri ortalama 4.5- 5.5 kg, erkek cinsleri 5.5-7 kg ağırlığa sahiptir. 
Vücut: Güçlü, geniş omuzları ve kısa boynu olan Türk Van kedisi, kedi dünyasının sporcusu olarak adlandırılmaktadır. Dişileri ortalama 30-35 cm, erkek türleri yaklaşık 35-45 cm uzunluğa sahiptir. 
Kafa: Van kedisi yuvarlak ağızlı geniş kama şeklinde bir kafaya, sağlam çene yapısına, hafif yuvarlak uçlu orta derecede büyük kulaklara ve mavi – kehribar, mavi-mavi, kehribar-kehribar renklerden birine sahip olabilen orta derecede büyük yuvarlak gözlere sahiptir. 
Gözler: Van Kedisi göz rengi mavi – kehribar, mavi – mavi veya kehribar – kehribar tonlarına sahiptir. 
Bacaklar: Van kedisi bacakları, engebeli arazide ve soğuk iklimde hayatta kalmaya yakışır bir biçimde oluşan uzun ve kaslı bacaklara, geniş bir göğüs ve omuzlara sahip güçlü bir kedi türüdür. Erkekler kadınlardan çok daha büyük ve kaslıdır. 
Renk: Van kedisi rengi geleneksel olarak beyazdır ancak kafasında, kuyruğunda veya sırtında noktalar halinde krem, sarı, mavi, tekir, siyah, kahverengi tekir, tortoiseshell olarak adlandırılan üç renkte olabilir. 
Tüy: Van Kedisi, yarı uzun tüy sınıfında yer alsa da mevsime göre belirlenen iki farklı uzunlukta paltoya sahiptir. Kışın tüyleri daha kalın ve uzun olurken, yaz aylarında kasa ve hafif bir tüye sahiptir. 

Van Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu kediler hem ev yaşantısına hem de dışarıda yaşamaya uygun bir ırktır. Ortalama olarak 9-14 sene yaşayabilmektedir. Genel olarak sağlıklı bir kedi olsa da yukarıda belirttiğimiz üzere sağırlığa yatkınlığı vardır. Tilki kuyruğunu andıran kuyruğu ile dikkatleri üzerine çeken kedinin tüyleri uzun ve ipeksi bir dokunuşa sahiptir. Her ne kadar kucağa alınmayı sevmeyen bir ırk olsa da yine de sevilmeye müsaade etmektedir. Yaz aylarında tüy değişimine giren Van kedilerinin bakımı için en bilinmesi gereken önemli detay, günlük olarak tüylerinin fırçalanmasıdır. Bunun haricinde kedi maması kullanırken, Van kedisine özel olmasına dikkat edilmesi, kedinin daha sağlıklı bir şekilde büyüyüp sevecenliğini daha iyi göstermesini sağlayacaktır.

🐶 İlginizi Çekebilir:Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri


 Van Kedisi Beslenme Önerileri 

Tüm kedi cinslerinde olduğu gibi Van Kedisi içinde düzenli ve kaliteli beslenme oldukça önemlidir. Özellikle olası bir sağlık sorunundan muzdarip olmamak ve tüylerinin her daim ipeksi bir görünüme sahip olması için en iyi kedi maması ile beslenmesi gerekmektedir. Öte yandan Van Kedisi beslenme programına ıslak kedi maması, kedi ödül maması ve diğer besin takviyeleri dahil edilebilir.

🐶 Bu mamalar İlginizi Çekebilir

  1. Smart Heart Gold Adult Kuzulu Yetişkin Kedi Maması 7 Kg 
  2. Brit Care Sensitive Hindi ve Somonlu Yetişkin Kedi Maması 2 Kg 
  3. Trendline Kuzulu Yetişkin Kedi Maması 1 Kg 

Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlarla İletişimi

Yavruluktan itibaren iyi bir şekilde sosyalleştirilen Van kedileri, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla uyum içerisinde yaşayabilir. Özellikle çocuklarla koşmaktan, yeni numaralar öğrenmekten veya top oynamaktan keyif aldıkları için çocuklu aileler için oldukça iyi bir seçimdir. Daha küçük çocuklarla aynı ortamda bırakıldıklarında ebeveynler tarafından kontrol altında tutulması ve çocukların Van kedisinin tüylerini veya kuyruğunu çekmemeleri gerektiği öğretilmelidir.

Cesur ve avcı kişiliğiyle bilinen Van Kedisi, her ne kadar korumacı bir iç güdüye sahip olsa da diğer evcil hayvanlarla özellikle köpek ve kedilerle dostluk kurabilir. Yavru Van Kedisi ile birlikte büyütülen köpekler ya da kediler, kalıcı bir dostluğun sembolü olabilir. Her durumda, birlikte olmayı öğrendiklerinden emin olmak için evcil hayvanları kontrollü olarak bir arada bırakmanızda fayda var.

🐶 İlginizi Çekebilir:Agresif Kedilere Karşı Nasıl Davranılmalıdır?

Van Kedisi Sağlık Sorunları

Hem pedigre kediler hem de melez kediler, doğası gereği genetik olabilen çeşitli sağlık problemlerine sahiptir. Van Kedisi genellikle sağlıklıdır, ancak bazılarının hipertrofik kardiyomiyopati adı verilen bir kalp hastalığı geliştirebildiği bilinmektedir. Kedinizin ağız ve diş eti sorunlarından korunması ve periodontal hastalıklardan uzak durması için haftalık diş fırçalama işlemi yapmayı unutmayın.

🐶 İlginizi Çekebilir: Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Van Kedisi Tarihi ve Kökeni

Van Kedisi, yüzyıllardır Türkiye’nin Van Gölü (Van Denizi Havzası) bölgesinde yaşamış safkan bir kedi cinsidir. Dünyanın en eski kedi ırkları arasında yer aldığı düşünülen Van Kedisi, bundan 5.000 yıl önceye ait oymalar, mücevherler, süs eşyaları, çizimler ve Van şehri ile beraberinden çevre bölgelerdeki arkeolojik kazılarda kalıntılarına rastlanmıştır.

M.Ö 6000’den M.Ö 3000’e kadar birçok tarihi eserde görülen Van Kedisi, dönemin bölge halkı tarafından Van Gölü çevresinde yüzmeyi seven bir beyaz kedi türünün olduğunun fark edilmesiyle adını “Van Kedisi” olarak almıştır. Kaşmire benzeyen paltosu ve sağlam yapılı gövdesi, bu türün bölgenin mevsimsel iklimlerine ne kadar iyi adapte olduğunu göstermektedir. Tür ilk fark edildiğinde dağlık ve engebeli arazide soğuk iklim şartlarına uygun olarak deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 km (5.600 fit) yükseklikte yaşamıştır.

Haçlı Seferleri’ne kadar Türkiye’nin Van ili ve çevresinde görülen Van Kedisi, 1095 ile 1272 yılları arasında seferden dönen askerler tarafından Avrupa’ya ve beraberinde diğer kıtılara götürülmüştür. 1969 yılından İngiltere merkezli kedi soy kayıt merkezi GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) tarafından kaydedilen Van Kedisi, 1985 yılında dünyanın en büyük kedi sicil merkezi TICA (Uluslararası Kedi Birliği) tarafından ödüllendirilmiştir. 1994’te CFA (Cat Fanciers’ Association) tarafından ırk olarak kabul edilen Van Kedisi, 22 Nisan 2006 tarihinde Van’a ait bir kedi olduğu resmi olarak tescil edilmiştir.


Sıkça Sorulan Sorular

Türk kökenli dünyanın en eski kedi ırkları arasında yer alan Van Kedisi hakkında merak edilenleri yanıtladık. Safkan bir ırk olarak kabul edilen bu sevimli dostumuz hakkında sıkça sorulan sorular…

Van kedisi ne yer?

Van kedisi birçok kedi türünde olduğu gibi hayvansal protein ile beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Van kedisi beslenme düzeyinin içeriğinde bol miktarda protein içeren kaliteli kuru kedi maması olmasına özen gösterilmelidir.

Van kedisi ömrü ne kadar?

Oldukça sağlıklı bir kedi ırkı olarak kabul edilen Van Kedisi ortalama yaşam süresi 12 ile 17 yıl arasındadır. Kaliteli kedi maması ve düzenli veteriner kontrollerinin yerine getirilmesiyle yaşam süresi uzatılabilir.

Van kedisi göz rengi nedir?

Van kedisi göz rengi; mavi - kehribar, kehribar - kehribar veya mavi - mavi tonlarına sahiptir. Cinsin en popüler göz rengi bir gözü mavi diğer gözü kehribar olandır. Ayrıca tüyleri ipeksi beyaz bir dokuya sahiptir.

Van kedisi özellikleri nelerdir?

Van kedisini diğer kedilerden ayıran en büyük özellik, genetik sorunlar sonucunda bir gözünün mavi diğer gözünün kehribar olmasıdır. Ancak bazı Van kedilerinde her iki göz de mavi veya her iki göz de kehribar olabilir. Tür oldukça sağlıklı bir ırk olarak kabul edilir.

Van kedisi hangi cinsle çiftleştirilir?

Van Kedisi yılda iki kez kızgınlık dönemi yaşamaktadır. Doğacak yavruların saf Van Kedisi olması için ırk yetiştiriciler bu türü dişi Van Kedisi ile erkek Van Kedisi çiftleştirmesi sonucu elde etmektedir. Son derece özel bir kedi ırkı olarak kabul edilen Van Kedisi, diğer cins veya tekir kedilerle çiftleştirildiğinde ırk özelliklerinden alakasız yavrular verebilir.

2020 Yavru Van kedisi fiyatları ne kadar?

Van kedisi, diğer özel cins kedilerde olduğu gibi genellikle para karşılığında sahiplenilmektedir. Genellikle ırk yetiştiricileri, pet shop mağazaları ve online kedi sahiplenme sitelerinde satışa sunulan yavru Van Kedisi fiyatı 1.500 TL - 3.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Ailenize katacağınız ve sizinle birlikte bir ömür geçirecek evcil hayvanınızı satın almak yerine sahiplenmenizi öneriyoruz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu cins bir kedim var yeni sahiplendiğim, kedim hakkındaki bir çok bilgiyi sayfanızdan öğrendim, bilgilendirici blog sayfanız için teşekkürler 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup