Kedilere Koronavirüs Bulaşır Mı?
Korona virüsün ortaya çıkması ile birlikte insanların endişesi arttı. Pet sahiplerinin endişesi daha da arttı ve “kedilere korona bulaşır mı?” sorusu sorulmaya başlandı.
Hong Kong’daki 2 köpek ve Belçika’daki 1 kedinin SARS-CoV-2 testlerinin pozitif çıkması ve buna ek olarak COVID-19’un hayvandan insana bulaştığı iddialarının ortaya atılması ile haliyle pet sahipleri de kuşkulanmaya başladı.
Bazı bilim insanlarına göre korona kedilere de bulaşabilir, bazılarına göre ise bu tamamen bir tesadüf olarak değerlendirilmektedir.
Sayfa Özeti
“Kedilere Korona Bulaşır” Diyen Uzmanlar
BBC’de yer alan bir habere göre 196 hanede 310 hayvandan alınan örneklerin incelenmesinden sonra 6 kedi ve 7 köpeğin testleri pozitif çıkmıştır.
Buna ek olarak araştırmanın bir başka ayrıntısında 54 hayvanın daha önce covid geçirdiği saptanmıştır.
Araştırmayı yapan ekipte yer alan Utrecht Üniversitesi’nden Dr. Els Broens “Covid geçiriyorsanız diğer insanlarla etkileşimden kaçınmanız gerektiği gibi hayvanlarınızdan da kaçınınız” uyarısında bulunuyor.
Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?
“Kedilere Korona Bulaşmaz” Diyen Uzmanlar
Uzmanlara göre “kedilere korona bulaşır mı?” sorusunun cevabı net olarak “hayır”dır. Dünya genelinde 568 milyon insanda korona vakasının tespit edilmesine karşın hayvanlarda sadece 3-5 vakanın görülmesi ile kedilere korona bulaşır demek doğru değil.
Hayvan üzerine araştırma yapan bilim insanları, insanlarda görülen vaka sayısı ile hayvanlarda görülen vaka sayısını karşılaştırarak “birkaç hayvanda testlerin pozitif görülmesi, insanlardan hayvanlara korona bulaşacağı iddiasını ortaya atmak için yeterli değildir.” Şeklinde yorumda bulunuyor.
Bilimsel Dayanaklar Var mı?
Korona virüsün insanlar üzerinde etkisinin sürmeye devam etmesi ile birlikte özellikle pet sahiplerini yakından ilgilendirecek bir bilimsel tespit yapıldı.
Güney Kore ve ABD’nin muhtelif eyaletlerinden alınan 4000’e yakın hayvandan alınan numunelerin hiçbirinde testler pozitif çıkmamıştır. Yani kedilere korona bulaşır mı sorusuna da buradan bir değerlendirme yapılarak “hayır” denilebilir.
Hayvanların Testi Neden Pozitif Çıktı?
Kedi sahiplerinin COVID-19 vakalarından sonra dostlarına bulaşabilmesi korkusunun nedeni, yukarıda da belirttiğimiz gibi farklı ülkelerdeki 1 kedi, 2 köpek ve 1 kaplanın testinin pozitif çıkmasından kaynaklandı.
Aslında bu haberin bir kesinliği yoktu. Üstelik bilim insanlarının yaptıkları açıklamalara bakıldığında, pet hücrelerinde Viral Replikasyon’un gerçekleşmesi imkansızdır. Viral replikasyon da olmadan hayvanlara koronanın bulaşmasının mümkün olmadığı kesin bir dille belirtilmektedir.
Uzmanlara göre kedi ya da diğer evcil hayvanlarda bir enfeksiyon varlığından söz edebilmek için sadece birkaç test yeterli gelmez. Dünyada hayvanlar üzerinde görüldüğü iddia edilen korona virüsün de tamamen bir tesadüftür.
Yedikleri ya da içtikleri bir mama ya da başka bir yemden kaynaklı olarak bu hayvanlarda korona virüs görülmüş olabilir. Yapılan testler de zaten hayvanlardan dışkı örneği alınarak yapıldığı için PCR testinin pozitif çıkması olasılığı üzerinde durulmaktadır.
Sonuç olarak yukarıda her iki kesimin de görüşlerine yer verdik. Ancak “kedilere korona bulaşır” diyen uzmanların araştırmalarının çok zayıf olduğu görülmektedir.
“Kedilere korona bulaşır mı?” sorusuna “hayır” yanıtı veren uzmanların dayanaklarının ve bilimsel kanıtlarının daha güçlü olduğu görülmektedir.
Nihayetinde kedilere korona elbette bulaşmaz, ancak kediyi seven bir insanın covid olması, kedi tüyünde virüs bırakması etkisi yaratabilir. Bu nedenle buna dikkat etmek gerekir.
Kediler Taşıyıcı mı?
Kedi sahiplerini rahatlatacak bir başka bilimsel örnekten bahsederek rahatlamalarını sağlayalım. Bilim insanlar, kedilerin taşıyıcı olmadıklarını net bir şekilde belirtmektedir.
Kedi ya da köpeklerin taşıyıcı olma durumları ancak çift taraflı etkileşim ile mümkün olabileceğini belirtmektedir.
Örneğin PCR testi pozitif çıkmış bir insanın sevdiği kedi ya da köpeği, COVID-19 olmayan birinin sevmesi ile virüsün kedi ya da köpeğin tüylerinde etki bırakması ile bulaşabileceği uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Bu durum, sadece bir kediye dokunmada geçerli değildir. Bir masa, bir sandalye ya da herhangi bir cisim ile temasta bulunan koronalı birinden sonra bir başkasının dokunması da korona olmasını etkiler.
Farklı Bir Görüş
Kedi ve köpeklere koronavirüs bulaşsa bile öldürücü etkiye sahip olabilmesi için mutasyona uğraması gerekir.
Bazı uzmanlara göre kedi ve köpekler, hayatta en az bir defa da olsa mutlaka bu virüsün etkileri ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Ancak virüs mutasyona uğramadığı için öldürücü etkisini yitiriyor.
Mutasyona Uğrarsa Ne Olur?
Eğer kedi ya da köpeklere bulaşan virüs mutasyona uğrarsa, öldürücü etkiye sahip olabilir. Nadir de olsa bu durumun da farkında olmak, pet sahibi olarak sizin görevinizdir.
Kedinize bulaşan virüsün mutasyona uğraması halinde kedilerde bağışıklık sistemi daha güçsüz olduğu için öldürücü etkiye sahip olabiliyor. Bu nedenle patilerinizi bu duruma karşı koruma altına almanızda yarar olacaktır.
Veteriner Hekim ile İletişimde Olun
Çok düşük ihtimal de olsa coronavirüs kedilerde görülebilecek bir durumdur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mutasyona uğramış virüsün kediler üzerinde öldürücü etkisi bulunmaktadır.
Bu riski her zaman göz önünde bulundurmanız ve anormal bir durum ile karşı karşıya kalmanız halinde mutlaka veteriner hekiminizden konuyla ilgili bilgi alın ve önerdiği şekilde hareket edin.
Kediler Korona’dan Nasıl Korunur?
Kedilere corona bulaşır mı sorusuna kesinlikle hayır dedikten sonra sevimli petlerinizi bu riske karşı yine de korumanız gerekir.
Kediniz taşıyıcı olmasa bile ya da korona virüse yakalanma ihtimali çok düşük olsa bile başka bir insana bulaştırma riskini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekir.
Kediniz ile seyahate çıkarken ya da işten eve dönerken sevmek istediğiniz zaman öncelikle kendi hijyeninizden emin olun.
Dışarıda geçirdiğiniz zaman içerisinde virüs bulaşma ihtimaline karşı eve gelir gelmez kedinizi sevmeyin. Öncelikle COVID-19 tedbirleri kapsamında yapılması gerekenleri yapın ve daha sonra kedinizle zaman geçirin.
Kediler, taşıyıcı değiller ancak onları seven arkadaşınızda virüs olabilir. Buna karşı alabileceğiniz en iyi tedbir, salgın döneminde petinizin sevilmesine izin vermemeniz olacaktır.
Uygun bir dille salgın riskini anlatmanız karşınızdaki kişinin anlayışla karşılamasını sağlayacaktır. Bu şekilde hareket ederek kendinizi başkalarından gelebilecek virüs salgınına karşı koruma altına alabilirsiniz.
Zaman zaman sosyal medya platformlarından asılsız iddialar ortaya atılmaktadır. Petler hakkında da bu tip şeyleri görebiliyoruz.
Kediniz ya da köpeğinizi ilgilendirecek bir haberi gördüğünüzde öncelikle kaynağına bakmanızı öneririz. Kaynak yer doğru bir kurum değilse bu tip haberlere itibar etmeyin.
İlginizi Çekebilir
Kediler Neden Mırlar? Mırlamanın Bilimsel Olarak Nedenleri Ve Anlamları
Kedilerde Ses Kısılmasının Önemli Nedenleri ve Veteriner Tavsiyeleri
Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Kısır Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Kedi Aşı Takvimi Kedi Sağlığı İçin Zorunlu Aşı Listesi
Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni
Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri
Kediler Klozete Tuvaletini Yapabilir Mi? Kedilere Klozet Eğitimi Nasıl Verilir?