Kedi

Kedi Eğitimi Nasıl Verilir? İşinizi Kolaylaştıracak En İyi Kedi Eğitim Ürünleri

Aslına bakılırsa kedilere eğitim vermek kısmen kolaydır, ancak kedilerin huysuz ve başına buyruk olduklarını unutmamak gerekir. Burada bahsetmek istediğim kedilere eğitim vermek, köpeklere eğitim vermekten daha kolaydır. Örneğin; kedileri tuvalete alıştırmak oldukça kolaydır. Yine de kedileri eğitmek konusunda sorun yaşanan durumlar ortaya çıkabilir.

Bu sorunlara çözüm olması için üretilmiş bazı ürünler bulunuyor. Bunları kullanarak ve kedinizle olan iletişim kanallarını güçlendirerek kedi eğitimini kolaylaştırabilirsiniz. Sizler için hazırladığımız bu rehberin yararlı olacağını düşünüyorum.

Kedilere Eğitim Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir kediyle evinizi paylaşma kararı verdikten sonra hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra kedinizin size uyum sağlayabilmesi için bazı kuralları öğrenmesi gerekir. Aksi halde evinizde kedi bulunması hem sizin için hem de kediniz için stresli bir döneme yola açabilir. Herhalde hiçbir kedi sahibi, kedisinin evin farklı bölgelerine tuvaletini yapmasını istemeyecektir.

Tuvalet eğitiminin yanı sıra kedinize eşyaları tırmalamamasını, insanları ısırmamasını ve tırmalamamasını öğretmeniz gerekir. Bu temel eğitimler sonrasında kedinizle iyi anlaşacağınızdan eminiz.

İlginizi Çekebilir: Kedi Eğitimi Nasıl Verilir? İşinizi Kolaylaştıracak En İyi Kedi Eğitim Ürünleri

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kediniz için en önemli eğitim, tuvalet eğitimidir. Kedinizin tuvalet eğitimi alması için ilk olarak uygun kedi kumu ve kedi tuvaleti seçmeniz gerekmektedir. Yavru kediler 4-5 haftalık olduklarında kendi kendilerine kumun içerisine tuvaletini yapmayı öğrenebilir, ancak bazı durumlarda 2 aylık olsa bile kedi tuvaletini kullanmayı reddedecektir.

Bu gibi durumlar için kedinizin tuvalete alışmasını sağlamanız gerekmektedir. Bunun için, kedini tuvaletini bir odaya yerleştirin ve odanın içerisine kedinizi bırakın ve odanın kapısını kapatın. Kedi tuvaletinin temiz olmasına özen gösterin ve bir süre kedinizi rahatsız etmeyin. Muhtemelen kediniz kum kabının içerisine tuvaletini yapacaktır. Kedinin ilgisini çekmesi için kum kabının içerisinde catnip (kedi otu) sıkabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen kediniz tuvaletini kum kabına yapmıyorsa, seçtiğiniz kum veya kedi tuvaletinde sorun olabilir. Kediniz için doğal kedi kumu ve uygun yüksekliğe sahip bir kedi tuvaleti kullanın (yavru kediler için tuvalet kabı alçak olmalıdır). Aynı zamanda kedi kumu en az 5 cm yüksekliğe sahip olmalı ve her zaman temiz olmalıdır.

Kediler İçin Kum Kabı Seçimi: Tüm Detaylar (2020) isimli yazımızı okuyarak bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kediler Klozete Tuvaletini Yapabilir Mi? Kedilere Klozet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilere Isırma Alışkanlığı Nasıl Bıraktırılır?

Bu durum özellikle yavru kedilerde görülmektedir. Çünkü, yavru kedilerin dişleri yeni çıkmaya başladığı için kaşınır ve kedinizde ısırma isteği oluşur, bu durum oldukça normaldir. Eğer yetişkin bir kediniz varsa ve ısırma eğilimi gösteriyorsa bu konuda önlem almanız gerekmektedir.

Kedilerde ısırma alışkanlığını engellemek için ısırdığı anda kedinizi yüksek sesle uyarmanız gerekiyor. Örneğin, kedinizle oyun oynadığınız anda kediniz sizi ısırırsa yüksek sesle “hayır” gibi uyarıcı kelimeler söyleyin ve bulunduğunuz ortamdan uzaklaşarak oyunu o anda bitirin. Bunun sonucunda kediniz durumdan rahatsız olduğunu anlayacak ve ısırma alışkanlığını bırakacaktır. Bu süreç hemen olmasa da 8-10 kere aynı davranışı sergilemeniz sonucunda kediniz ısırma alışkanlığını bırakacaktır.

İlginizi Çekebilir: Yavru kediler neden ısırır?

Kedilerin Eşyaları Tırmalaması Nasıl Engellenir?

Kedilerde en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi ise kedilerin evdeki eşyaları tırmalama isteğidir. Aslında tırmalama eylemi kediler için gerekli olan bir davranıştır. Kediler tırnaklarını törpülemek ve avcılık içgüdülerini karşılamak için nesneleri tırmalamak isteyebilir. Genellikle halı, koltuk, battaniye gibi eşyaları tırmalamayı tercih etmelerini en önemli sebeplerinden bir tanesi de gerinme ihtiyaçlarını karşılamak istemeleridir.

Kedilerin tırmalama alışkanlıklarını engellemeye çalışmak doğru bir davranış değildir. Çünkü, bu onlar için bir ihtiyaç olarak görülür. Bunun yerine kedinizin tırmalaması için kedi tırmalama tahtası gibi ürünler almanız kedinin odağının dağılmasını sağlayacaktır.

Kedi tırmalama tahtaları üzerinde yer alan özel materyaller sayesinde kedilerin ilgisini çeker ve tırmalamarına kolaylık sağlar. Kedilerin bu ürüne alışması için tırmalamayı sevdiği eşyanın hemen yanına koyabilirsiniz. Ayrıca kedinin dikkatini çekmek istiyorsanız üzerine catnip püskürtmeyi deneyebilirsiniz.

Kedi Tırmalama Tahtası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedileri Eve Alıştırmak: Kedileri Sosyalleştirmenin 10 Etkili Yolu

Kedilerin Kolay Öğrenmesini Sağlayan Ürünler

Kedi eğitiminin en önemli unsurlarından bir tanesi doğru ürünleri kullanmaktır. Özellikle kedileri bir davranışa alıştırmak ve bir davranıştan ayırmanız için en büyük yardımcınız özel üretilmiş ürünler olacaktır.


1- Catnip – Kedi Otu

Kedi eğitiminin olmazsa olmaz ürünleri arasında yer alan bu özel bileşen kedilerin ilgisin çeken ve onlarda mutluluk duygusu uyandıran bir kokuya sahiptir. Kedi otu, kediler için zararlı olan bir bitki değildir, aksine yararları olduğu gözlemlenmiştir.

Eğer kedinizi yeni bir oyuncağa, nesneye veya bir yere alıştırmak istiyorsanız o nesnenin üzerine bir miktar catnip sıkarak bu sorunu çözebilirsiniz. Örneğin, kedinizin yeni yatağına yatmasını için yatağın üzerine catnip sıkarak ilgisini çekebilirsiniz.

Kedi otunun bir diğer özelliği ise sakinleştirici yapıya sahip olmasıdır. Eğer kediniz hırçın ve saldırgan bir şekilde davranıyorsa bulunduğu ortama bir miktar catnip sıkmak sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Catnip satın almak için buraya tıklayın!

İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu?


2- Ödül Maması

Kediler için en iyi eğitim ürünleri tabiki ödül mamalarıdır. Bu mamalar kedilerin çok ilgisini çeker ve bunları yemek için can atarlar. Bu yüzden, yaptıkları bir eylem sonrasında bunun doğru bir şey olduğunu ve her yaptığında ödül mamasını alacağını düşünür. Bu yöntem pek çok hayvan üzerinde kullanılmaktadır.

Kedi ödül mamaları her davranış için kullanılabilir. Örneğin, kediniz tırnaklarının kesilmesine müsaade etmiyorsa, her tırnağını kestikten sonra ödül maması vermeyi deneyebilirsiniz. Her ne kadar bu durum onun için can sıkıcı olsa da ödül maması için sakin olmayı düşünecektir. Bununla beraber tırnak kesme işleminde aslında sorun olmadığını anlayacak ve bundan sonraki tırnak kesimlerinde daha sakin davranacaktır.

Kedi ödüllendirme de püf nokta, kedinin bir işi yaptıktan hemen sonra ödül mamasının verilmesidir. Tırnak örneği ile devam edecek olursak, kedinin tırnağını kestikten hemen sonra ödül maması vermek tırnak kesmekle ödül maması arasında bağ kurmasını sağlayacaktır.

Kediler Nasıl Ödüllendirilmeli? En İyi 5 Kedi Ödül Maması isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri


3- Matatabi

Matatabi aslında bir ağaç türüdür. Kedi otunda olduğu gibi kedilerin ilgisini çeken bir üründür. Örneğin kedinizin alışmasını istediğiniz bir eşyanın yanına koyarak kullanabilirsiniz.

Kediler matatabinin tadını sevdikleri için çiğnemekten hoşlanırlar. Bu yüzden ağız ve diş bakımı için faydalı bir besindir. Aynı zamanda kedilerin neşeli olmasını sağlamaktadır.

Matatabi satın almak için buraya tıklayın!

İlginizi Çekebilir: Kızgınlık Dönemindeki Kedileri Sakinleştirmek İçin 4 Etkili Yöntem


4- Kedi Sakinleştirici

Bazı kediler olması gerekenden çok daha fazla hırçın ve agresif olabiliyor. Bu yüzden, onları sakinleştirmek gerekiyor. Sakinleştirilmedikleri taktirde hem saldırgan tavırlar görülebilir hem de kediniz strese girebilir. Ancak kedileri sakinleştirmek sandığınızdan daha zor olabilir ve size zarar verebilir.

Kediniz agresif tavırlar sergilediğinde özel olarak üretilmiş olan sakinleştirici kedi maltı kullanabilirsiniz. Kediler bu ürünlerin tadını sevdikleri için yemeyi severler. Maltı yemesinin ardından daha sakin olacağını göreceksiniz.

Kedi sakinleştirici satın almak için buraya tıklayın!


Kedi Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kedilere Tuvalet Eğitimi Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedilere tuvalet eğitimi verirken daha önceden alışmış olduğu kumu tercih etmeli ve tuvalet kabının rahat edeceği büyüklükte olması gerekir.

Kediler Nasıl Eğitilir?

Kediniz annesiyle birlikte yaşıyorsa ondan gördükleriyle kendi kendine eğitimini tamamlayabilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup