Muhabbet Kuşlarının Kusmasının 14 Tehlikeli Nedeni
Muhabbet kuşlarında kusma, bir hastalık belirtisi olabilmekle birlikte şefkat gösterisinde bulunma amacıyla da olabilir. Öncelikle muhabbet kuşunun kusarken gösterdiği belirtileri incelemek gerekir.
Evcil hayvanlar arasında en sık tercih edilen ve bakımı diğer evcil hayvanlara göre daha kolay olan muhabbet kuşları da diğer canlılar gibi kusabilirler. Kusma, bir hastalık belirtisi olabilir ya da şefkat gösterisi de olabilir.
Muhabbet kuşları, doğal yaşamlarında ya da evcil hayatlarında yavrularını beslerken ağızlarında yiyecek depolarlar ve bunu kusma yoluyla yavrularına yedirirler.
Eğer sevimli dostunuz avucunuza gelip kusuyorsa bu bir hastalık belirtisi değil, size olan sevgisini gösterme amacıyla yaptıkları bir şeydir.
İlginizi Çekebilir: Yavru muhabbet kuşu bakımı
Sayfa Özeti
Muhabbet Kuşlarında Kusmaya Neden Olan Durumlar
Muhabbet kuşlarında kusmaya neden olabilecek birçok etken vardır. Yukarıda belirttiğimiz şefkat-sevgi gösterisi, genellikle yavrulamış muhabbet kuşlarında olur.
Eğer kuşunuzun bir yavrusu yoksa ve kusuyorsa, bunun nedeni farklı olabilir.
Muhabbet kuşlarında kusmanın en çok bilinen nedenleri:
- Enfeksiyonlar
- Parazitler
- Kalp, böbrek ve akciğer rahatsızlıkları
- Şeker hastalığı
- Gıda alerjisi
- Yem değişikliği
- Kullanma tarihi geçmiş yemler
- Yem dışında verilen yiyecekler
- Zehirlenme
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları
- Aşırı yem tüketimi
- Stres
İlginizi Çekebilir: Muhabbet kuşu eğitiminde dikkat edilmesi gereken 5 kural
1) Enfeksiyonlar
Muhabbet kuşlarında kusmaya en çok neden olan durumların başında enfeksiyon gelir. Çiftleşme döneminde ya da herhangi bir dış etkenden dolayı parazit ve enfeksiyonlar, kuşunuza bulaşabilir. Bu da kusmalarına neden olur.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Sorunu
2) Ağız Yoluyla Bulaşan Virüsler
Genellikle çiftleşirken eşiyle öpüşmesi esnasında diğer bir kuştan diğer kuşa virüs bulaşabilir. Bu da kusmalarına neden olan başka bir durumdur.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet Kuşu Konuşturma Teknikleri
3) Şeker Hastalığı
İnsanlarda, köpeklerde, kedilerde olduğu gibi kuşlarda da şeker hastalığı görülen bir durumdur. Şeker hastalığı, kuşunuzun kusmasına neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet Kuşları İçin Oyuncak Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
4) Gıda Alerjisi
Son zamanlarda kuşunuzun yemini değiştirdi iseniz ya da sürekli kullandığı yemden farklı bir yem vermeniz de muhabbet kuşunuzda kusmaya neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet kuşları konuşmayı ne kadar sürede öğrenir?
5) Yem Değişikliği
Bazı muhabbet kuşları, her yemi yemeyebilirler ve eğer yeminde bir değişiklik yaptı iseniz, yemin de muhabbet kuşunun damak tadına hitap etmiyorsa, bu da kuşun kusmasına neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet kuşlarında ishal neden olur?
6) Kullanma Tarihi Geçmiş Yemler
Paket muhabbet kuşu yemi, son kullanma tarihi olan yemlerdir. Bu yemlerin kullanım tarihinin geçmesi, kuşlarda zehirlenmeye yol açar. Bu da muhabbet kuşlarında kusma belirtisi gösterir.
7) Yem Dışında Verilen Yiyecekler
Muhabbet kuşlarının metabolizması, diğer hayvanlara göre ya da insanlara göre çok daha savunmasızdır. Sevimli dostlarınız için en iyi yiyecek yemdir. Bunun dışında çikolata ya da sizin sevdiğiniz bir yiyeceği vermeniz muhabbet kuşunda kusmaya neden olabilir.
8) Zehirlenme
Herhangi bir nedenden dolayı muhabbet kuşunuz zehirlenmiş ise bunun da ilk belirtisi kusma olur. Eğer durduk yere kuşunuz kusuyorsa ve zehirlenme belirtisi varsa zaman kaybetmeden veteriner hekime göstermenizi öneririz.
9) Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
Muhabbet kuşlarının sindirim sistemi, diğer canlılara göre daha zayıfır. Özellikle yem dışında başka yiyeceklerin verilmesi, muhabbet kuşlarında sindirim sistemi bozukluklarına neden olur. Bu da yine kuşların kusmasına neden olabilir.
10) Aşırı Yem Tüketimi
Genellikle kuş besleyen kişiler, kuş kafeslerinin önüne asılan yemlikleri kullanırlar ve tek kuş olmasına rağmen ikinci bir defa yemini tazelemek yerine iki yemlik kullanılır.
Kuşlar, her ne kadar doyum noktasına ulaşsalar da iştahlarının aşırı açık olması durumunda ihtiyaçlarından daha fazlasını tüketebilirler. Bu da kusmalarına neden olabilir.
11) Stres
Muhabbet kuşları, uzun süre yalnızlığa dayanabilen varlıklar değil. Sahipleri onları tek başına bıraktıklarında strese girerler.
Muhabbet kuşlarında stres, farklı nedenlerden dolayı da kaynaklanabilir. Yerinin değişmesi, sahibinin değişmesi gibi etkenler de yine kuşun strese girmesine neden olabilir. Bu durum da yine kuşun kusmasına yol açabilir.
12) Yavru Besleme Dönemi
Muhabbet kuşları yavrularını beslerken bir hayli enerji tüketirler. Ağızlarında yem depolamaları, bunu öğütmeleri gibi hareketler onların aşırı yorulmasına neden olur.
Bu dönemde özellikle muhabbet kuşlarında kusma daha fazla görülebilir. Bu durum, sağlık sorunu nedeni ile ya da yavrularını beslerken ağız yoluyla bulaşan virüs ve bakterilerden kaynaklanabilir.
13) Hazımsızlık
Kuşlarda kusmaya neden olan bir diğer durum ise hazımsızlıktır. Eğer değişik bir yem kullanırsanız ya da hazımsızlığa neden olabilecek başka bir yiyecek ile kuşunuzu beslerseniz, sindirim sistemi yolu problemi yaşarlar ve bu da kusmalarına neden olur.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet kuşlarına yem alırken nelere dikkat edilmelidir?
14) Ek Gıdalar
Kuşların sindirim sistemi ile mideleri, diğer canlılardan çok daha farklıdır. Bazen kuş sahipleri yem dışında ek gıdalarla kuşlarını besleyebilmektedir. Bu durum bazen çok riskli olabilmektedir.
Muhabbet kuşlarında kusma, ek gıdadan kaynaklı olabilir. Bu durumda ek gıdayı keserek sadece kullandığı yem ile beslemeniz daha doğru olur.
İlginizi Çekebilir: En iyi muhabbet kuşu yemleri
Muhabbet Kuşlarında Kusma Tedavisi
Yukarıda saydığımız nedenler ve bunlar dışında birçok neden, muhabbet kuşlarında kusmaya neden olabilecek durumlardır.
Bu durumların önüne geçmek için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Basit ve etkili olan bu uygulamaları deneyerek kusma sorununu çözebilirsiniz.
1) Veteriner Hekime Gösterin
Muhabbet kuşunuzda ani bir kusma belirtisi görmeniz durumunda öncelikle buna neden olan durumu öğrenmeye çalışın eğer olağan bir durum değilse zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterin.
2) Beslenme Değişikliği
Muhabbet kuşlarında beslenme değişikliği de kusmalarına neden olabilir. Bu durumda önceki beslenme planına dönmenizi öneririz.
3) Ortamı Temiz Tutun
Muhabbet kuşunuzun kafesinin temiz olmaması ya da yaşadığı alanın temiz olmaması, kuşunuzda bakteri, enfeksiyon ya da virüslere neden olabilir. Muhabbet kuşunuzda kusma durumu meydana gelmişse öncelikle kafesini ve ortamı temizleyerek bir süre gözlemleyin.
Eğer bunu yaptığınız halde kuşunuz kusmaya devam ediyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterin.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet Kuşu Tırnağı Nasıl Kesilir?
4) Yabancı Cisimleri Kaldırın
Muhabbet kuşlarının yabancı cisim yutması da kuşun kusmasına neden olabilir. Eğer kafesinin içine dışarıdan bir cismin girmesi durumu yaşanmışsa kuşunuz bunu oyuncak ya da yem sanarak yiyebilir.
Öncelikle kusma durumlarının önüne geçmek için kuşunuzun kafesini, evinizi ya da nerede besliyorsanız kuşun yutabileceği büyüklükteki yabancı cisimleri ortadan kaldırın.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet kuşum konuşmayı öğrenmedi, neden olabilir?
5) Kuş Kafesi Temizliği
Kuş kafesi temizliği yaparken kaba temizlik yerine derinlemesine temizleyin ve mümkünse dezenfekte edin. Böylelikle kuşunuzun kusmasına neden olabilecek virüs ve bakterileri ortadan kaldırmış olursunuz.
Muhabbet kuşu kusarsa ne olur?
Muhabbet kuşunuz sevgi gösterisi için kusmuyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterin.
Muhabbet kuşu neden yediklerini çıkarıyor?
Kuşlar, sindiremedikleri bir yem ya da ek gıda verildiğinde kusabilirler. Eğer kuşunuz yediğini dışarı atıyorsa muhtemelen verdiğiniz yemden kaynaklı olabilir.
Muhabbet kuşu zehirlenmesine ne iyi gelir?
Çamaşır suyu, teflon, böcek ilacı gibi kimyasal maddeler, muhabbet kuşlarında zehirlenmeye ve kusmaya neden olur. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden hava alabilecekleri bir ortama götürün.